Hopp til innhold

Høylytt krangel under hijab-rettssaken

Det var sterke følelser i sving i rettssaken hvor Malika Bayan ble nektet adgang hos frisør fordi hun hadde hijab. På gangen havnet Bayan i opphetet krangel med en islam-kritiker.

Opphetet diskusjon om islam.

Det gikk heftig for seg på gangen utenfor rettssalen i Jæren tingrett i Sandnes. Malika Bayan som har anmeldt Merete Hodne for diskriminering, diskuterer med Jan Skoland.

Flere støttespillere til frisør Merete Hodne samlet seg torsdag i gangen utenfor rettssalen i Jæren tingrett i Sandnes. Hodne måtte stille i retten etter å ha nektet en kvinne å farge håret fordi hun hadde hijab.

Under prosedyrene i rettssaken brøt det ut høylytte diskusjoner mellom Malika Bayan, som var hun ble nektet å adgang til Hodnes salong, og islam-kritiker Jan Skoland (se video). Krangelen ble så opphetet at retten måtte be dem dempe seg.

Krever 9600 kroner

Dommen fra Jæren tingrett kommer mandag morgen. Aktor la torsdag formiddag ned påstand om 9600 kroner i bot til Merete Hodne.

– Hun diskriminerte på grunn av religion. Hun så en som hun visste var muslim, og avviste henne, sier aktor Ann-Bjørg Ingebrigtsen til NRK.

Hodne og hennes forsvarer mener hijab ikke nødvendigvis er et religiøst plagg, og at Hodne derfor ikke diskriminerte på grunn av religion.

– Der er ingen naturlig fortolkning at religion og bæring av hodeplagget hijab er det samme, sier forsvarer Linda Ellefsen Eide.

Uenige om hjiab er religiøst

Ingebrigtsen er uenig.

– Den allmenne oppfatning av hijab er at det er noe muslimske kvinner har på seg av religiøse årsaker, sier aktoren.

Forsvarer Eide mener Boyan satte Hodne i en vanskelig situasjon den dagen hun oppsøkte frisørsalongen på Bryne. For hadde Hodne sluppet inn Boyan, måtte hun ha stengt salongen for mannlig kunder og dermed diskriminert dem, påpeker Eide.

– Det er stor enighet i muslimske miljøet om at hvis du tar av hijaben skal du ikke vise håret ditt til andre menn enn ektefellen, sier forsvareren.