Mener naboen kastet bevis i søpla

Påtalemyndigheten i innsidesaken mener en av de tiltalte forsøkte å kvitte seg med bevis natten etter at Fred A. Ingebrigtsen ble arrestert.

Birgitte Budal Løvlund og Erik W. Rand

Aktor i innsidesaken i Stavanger, Birgitte Budal Løvlund. Torsdag fortsatte innledningsforedraget i rettssaken. Statsadvokaten har til nå brukt tre dager.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Natten etter at Fred A. Ingebrigtsen ble arrestert 16. juni 2008, kvittet en av de andre tiltalte seg med dokumenter som knytter ham til saken. Det sa aktor Birgitte Budal Løvlund da hun fortsatte påtalemyndighetens innledningsforedrag torsdag,

Den nå 62 år gamle mannen, som er bosatt på Østlandet, skal ha forsøkt å både slette filer på datamaskinen sin og kaste en pose med papirer. Datamaskinen ble funnet hos den tiltaltes nabo, mens posen ble funnet i en konteiner på arbeidsplassen til naboens kone.

– Hun hadde tatt den med på jobben og kastet den der, sier Budal Løvlund.

– Ingebrigtsen skulle dekke tapene

I posen og på datamaskinen fant politiet det aktoratet nå mener beviser at 62-åringen var en såkalt stråmann for Fred A. Ingebrigtsen.

Siden Ingebrigtsens ansettelsesforhold og styreverv i Acta gjorde at han ikke kunne handle med så mye Acta-aksjer som han ville, handlet han i blant annet 62-åringens navn.

– Fred A. Ingebrigtsen skulle dekke det vi kaller «nedsiden», eller tapsrisikoen, for 62-åringen, sier Budal Løvlund.

Flere skriftlige avtaler mellom Ingebrigtsen og 62-åringen ble lest opp for retten.

Dele gevinst, slippe tap

Påtalemyndigheten mener avtalene viser at de to skulle dele en eventuell gevinst, mens Ingebrigtsen skulle ta et eventuelt tap alene. Pengene 62-åringen investerte, kom fra Ingebrigtsen – til sammen opp mot 15 millioner i årene 2004 til 2008.

Også Ingebrigtsens svoger er involvert i noen av transaksjonene.

I bevismaterialet ligger også flere telefakser og SMS-er sendt mellom de to. SMS-ene viser at 62-åringen til tider var svært ukomfortabel med den risikoen han mente han utsatte seg for.

«...uten for mye mas»

«Du må sende minimum 600 nå uten at jeg må mase. Vennligst bekreft, eller salg etter avtale.» (November, 2007)

«Beklager at det ble høylytt i ettermiddag. Jeg ønsker bare at du uten for mye mas holder avtalen. Jeg har nå tatt opp lån pluss 4-5 ganger slik at du skal få tilbake ditt tap. Fikk du overført noe i dag? Jeg mener jeg gjør så godt jeg kan, og forventer gjengjeld. Da er jeg glad i deg. Vennligst ring.» (November 2007).

«Fikk stalltips»

I tillegg viser en samtale mellom 62-åringen og hans aksjemegler at 62-åringen kan ha fått innsideinformasjon, mener påtalemyndigheten. Alle verdipapirforetak plikter å ta oppsamtaler mellom meglere og investorer.

«Jeg har ikke peiling på aksjer jeg, men jeg fikk et lite stalltips... » sier 62-åringen til aksjemegleren.

Torsdag er den tredje dagen av aktors innledningsforedrag. Det er varslet at påtalemyndigheten kommer til å bruke fem dager på dette.