Hopp til innhold

Bruker Flax-lodd og 80-tallsfilm for å forklare verdipapirmarkedet

Aktor i innsidesaken, Birgitte Budal Løvlund, tar i bruk både Flax-lodd og børsfilmen «Wall Street» fra 1987 for å forklare hva de mener de tiltalte i innsidesaken har gjort.

Birgitte Budal Løvlund og Hans Christian Koss

Aktoratet i innsidesaken i Stavanger, her ved statsadvokatene Birgitte Budal Løvlund (Rogaland) og Hans Christian Koss (Økokrim), må i disse dager forklare retten kompliserte mekanismer og faguttrykk fra finansbransjen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– De som har levd en stund, har kanskje sett filmen Wall Street fra 80-tallet. Vi har sett den, sa aktor og statsadvokat Birgitte Budal Løvlund i retten tirsdag, før hun viste til et sitat fra Michael Douglas' rollefigur Gordon Gekko:

«The most valuable commodity I know of is information» – eller på norsk, «Den mest verdifulle handelsvaren jeg vet om, er informasjon».

Fred A. Ingebrigtsen

Fred A. Ingebrigtsen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Informasjon er helt avgjørende for at verdipapirmarkedet skal være rettferdig, sier Budal Løvlund til NRK.

Aktoratet i innsidesaken, der sju menn er tiltalt for ulovlig innsidehandel med Acta-aksjer, må i disse dager forklare kompliserte mekanismer og faguttrykk fra finansbransjen for retten.

«Gearing», derivater og kurtasje

I løpet av den første dagen av totalt fem med påtalemyndighetens innledning, har Budal Løvlund vært innom begreper som «gearing», å være «long» i aksjer, derivater, terminkontrakter, kurtasje og investorers eksponering.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gordon Gekko i Wall Street 2

Michael Douglas som Gordon Gekko, her fra 1987-klassikeren Wall Streets oppfølger fra 2010, «Wall Street: Money Never Sleeps».

Foto: Barry Wetcher / Ap

Sentral i tiltalen mot de sju mennene er bruken av såkalt innsideinformasjon for å kunne tjene penger på handel med aksjer og andre verdipapirer. Ifølge aktoratet har hovedtiltalte Fred A. Ingebrigtsen vært de medtiltaltes «pengebinge» ved en rekke aksjekjøp.

Tiltalen omfatter også brudd på meldeplikt. Det vil si at påtalemyndigheten mener at informasjon som skulle vært gitt markedet, ikke ble det.

– Som å ta ut alle Flax-lodd med gevinst

Hvis en aksjeeier for eksempel får vite om en kommende negativ hendelse for selskapet, og selger seg ut før dette inntreffer og aksjekursen faller, kan vedkommende ha brutt loven.

Som eksempel brukte Budal Løvlund Norsk Tipping og Flax-lodd.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Teksten i tidslinjen er basert på tiltalen samt NRK og andre mediers omtale.

– Sett at en ansatt i Norsk Tipping tar ut alle loddene med gevinst på 500.000 kroner før loddene går ut i markedet. Vi vet ikke hvem som skulle ha fått gevinsten, men det er åpenbart at vedkommende som tar loddene, stjeler, sa hun i retten.

– Det er tyveri, og det er et alvorlig tyveri.

– Ingebrigtsen har vært raus

– Det er viktig at retten får et landskap å plassere de tingene som står beskrevet i tiltalen. Derfor bruker vi mye tid på det, sier Budal Løvlund til NRK.

Fred A. Ingebrigtsens forsvarer, Bjørn Stordrange, mener aktoratet med «Wall Street»-referansen prøver å gjøre saken større enn den er.

Bjørn Stordrange

Bjørn Stordrange.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Aktor har foreløpig bare kommet til en generell fremstilling av hvordan verdipapirmarkedet fungerer og hvilke regler som gjelder. Hun har ikke beskrevet noen straffbare forhold ennå, sier Stordrange til NRK.

Om bruken av ordet pengebinge mener han:

– Det er et navn hun velger. Det er ingen hemmelighet at Ingebrigtsen har vært svært raus med penger, og gitt til mange gode formål, til venner, familie og trengende, sier han.