Marsvindilla i egen villa

Det begynte med to marsvin, som trøst for at mannen i huset nektet henne en hund. Ikke visste han at to marsvin skulle bli til 40, og at det ble hund i tillegg.

– Mannen min syntes det var nok å ta seg av tre barn, med et fjerde på vei, men jeg ønsket meg marsvin, sier Tone S. Eltervåg.

Det begynte med to marsvin, men på fire år fikk hun 38 til. Tone S. Eltervåg er i dag autorisert oppdretter av marsvin.

Solli oppdrett i Randaberg har spesialisert seg på rasen Himalaya. Himalaya Sjokolade, rettere sagt, for fargen på ører og poter skal være lysebrun som melkesjokolade.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Det var ikke nok med to eller tre kjæledyr for familien på Randaberg. Nå driver de marsvin-oppdrett, og er klare for utstilling av de små gnagerne.

Kronprins på marsvinutstilling

Kronprins Håkon Magnus er det staseligste eksemplaret av rasen på farmen, og han skal på utstilling lørdag. Da er det marsvinutstilling i Stavanger, der hvem som helst kan stille, enten de har blandingsrase eller ren rase.

Stadig flere skaffer seg marsvin som kjæledyr, og det begynner gjerne med to. For marsvin er flokkdyr som ikke liker å være alene.

Tone er dyreelsker, og har etter hvert overbevist ektemannen Bjørn Kjetil at det er vel verd å investere i dyr.

Han har snekret et eget hus til Tones marsvinfarm, der alt er lagt opp til at dyr og mennesker kan være sammen, og der dyrene kan få det beste stellet.

Får ofte gjester

Tørt gras kommer fra en bondegård i Sola, ellers er det rotgrønnsaker og tørkede vekster fra engene i Randaberg.

– Marsvin er vegetarianere, og de koser seg med maten, sier Tone, som har lært mye om kosthold, vitaminer og mineraler gjennom utdannelsen som oppdretter.

Bjørn Kjetil Eltervåg vil ikke si hvor mye de har investert i egen villa til marsvinene, men han ser at det er et godt sted for både marsvin og unger å være og lære.

– Når vi har gjester, ender de som oftest opp ute hos marsvinene, sier han og ler.

– Lærer mye av dyrene

– Marsvin har personlighet, sier Tone, som har navn på alle 40.

De er søte, kvikke og nysgjerrige, og viser stor omsorg for hverandre.

– Jeg lærer mye av dyrene, sier hun.

Lørdag får hun svar på om kronprins Håkon Magnus er førsteklasses Himalaya Sjokolade eller ikke. Da kommer de engelske dommere til bydelshuset på Tjensvoll i Stavanger. Hele familien håper på premie.