NRK Meny
Normal

Store utbyggingsplaner kan frata måkene sitt Paradis

Det er store utbyggingsplaner for Paradis i Stavanger. Her er det antatt at flere tusen mennesker både kan bo og arbeide i framtiden. Men det må tas spesielle hensyn til måkene som har funnet sitt paradis der.

Det er store utbyggingsplaner for Paradis i Stavanger. Her er det antatt at flere tusen mennesker både kan bo og arbeide i framtiden. Men - det må tas spesielle miljøhensyn. Noen har nemlig funnet sitt paradis i bydelen.

VIDEO: Miljøvernsjefen mener Paradis er selve indrefileten i Stavanger. Han skjønner godt at de truede måkene trives her. Han kan likevel ikke love dem et liv i Paradis.

Per Kristian Austbø

ASSISTERENDE MILJØVERNSJEF: Per Kristian Austbø.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Det er en sildemåke oppå der og. De sitter her og passer på eiendommen, sier Per Kristian Austbø, assisterende miljøvernsjef hos fylkesmannen i Rogaland.

Det er ikke så mange igjen her nå, men i hekketiden er det en stor koloni måker som trives i Paradis. Derfor mener fylkesmannen og miljøvernavdelingen at det må tas hensyn til den truede fuglearten.

– De har jo livets rett fiskemåkene og. Vi har sett en kraftig nedgang i hele Norge de seinere årene, og når det blir relativt få av de, så kommer de inn på rødlistene som art. Da må en vise spesielle hensyn så en ikke tar knekken på bestanden, sier Austbø.

Planlegger 2500 arbeidsplasser

Nicolay Schreuder

TROR IKKE MÅKENE BLIR ET PROBLEM: Nicolay Schreuder i Rom Eiendom Stavanger.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det er et kompakt boligprosjekt med en spennende arkitektur, med en fantastisk utsikt ut mot fjorden. Dette kontorbygget som vi håper kan romme 2000 til 2500 arbeidsplasser ligger i utgangspunktet rett på Paradis stasjon, sier Nicolay Schreuder, prosjektsjef, Rom Eiendom Stavanger.

Planene til NSB og Rom Eiendom er storstilte. Utbyggingen vil koste i overkant av 2,5 milliarder kroner. Stavangerpolitikerne skal ta stilling til gigantprosjektet i høst.

Paradis-planer

STORE PLANER: Slik ser de ut, planene for den massive utbyggingen av Paradis i Stavanger.

Foto: Anders Fehn / NRK

Ingen innsigelser

Rom-sjefen tror verken politikerne eller måkene vil sette noen stopper for det som er planlagt.

– Det er noe som vi får løse i den senere utviklingen av prosjektet, så det er ikke en problemstilling som vi planlegger bygg og reguleringsplaner etter per dags dato, sier Schreuder.

Miljøvernsjefen mener Paradis er selve indrefileten i Stavanger. Han skjønner godt at de truede måkene trives her. Han kan likevel ikke love dem et liv i Paradis.

– Vår oppgave er selvfølgelig å påpeke de verdiene som måtte være på natursiden i området, men vi har ikke noen innsigelser som går på at fiskemåkene her stopper utbyggingen. Det har vi ikke, og kommer ikke til å ha det, sier Austbø.

Paradis i Stavanger
Foto: Arild Eskeland / NRK