Hopp til innhold

Må i retten etter Facebook-hets mot muslimer

En 52 år gammel mann må møte i retten for å forklare hatefulle nettytringer mot muslimer.

Aksjonerte mot mann sikta for netthar

AKSJONERTE I NOVEMBER: Her går politiet til pågripelse av mannen som i dag møter i Jæren tingrett. 52-åringen er tiltalt for å ha fremsatt hatefulle ytringer på nettet.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Politiet prioriterer hatkriminalitet, og det kommer stadig flere dommer for hets mot kjente personer.

NRK var med da politiet i høst aksjonerte mot mannen, som i dag må møte i Jæren tingrett. Noen dager før hadde 52-åringen kommet med såkalt hatefulle ytringer på Facebook.

Under en avisartikkel med overskriften "Norsk lov gjelder ikke for muslimer" skrev han følgende:

Om vi nå som ekte nordmenn er rettsløse likevel, så er det kanskje bare å starte jakten på landssvikere og islamistknottene - få det ryddet vekk fra jordens overflate på en måte...

Tiltalt 52-åring

52-åringen har nektet å vedta en bot på 15.000 kroner eller 30 dagers fengselsstraff for brudd på straffelovens paragraf 185.

En mann i 50-årene ble i dag pågrepet - siktet for hatefulle ytringer i sosiale medier. I formiddag gikk politiet til aksjon mot mannens adresse på Nord-Jæren. Både politi og presse registrerer at stadig flere ytrer seg krasst på nettet.

NOVEMBER 2015: Her blir mannen pågrepet hjemme i sitt eget hus. Se TV-reportasjen her.

Mannen innrømmer handlingen

For nordmenn flest har ikke bedt om å få fylt landet med slikt søppel som nå tynger landet. Dette er faktisk en krig det er verdt å dø for....

Tiltalt 52-åring

52-åringen innrømmer å ha skrevet teksten, men nekter straffskyld, sier forsvarer Trine Vabø. Nå må han møte i retten for en kombinasjon av ulovlig våpenbesittelse og hatefulle ytringer.

Politiinspektør Bjørn Andersen, pressemøte

POLITIET FØLGER MED: – Dette er et område som får oppmerksomhet av oss, sier politiinspektør Bjørn Andersen.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Lovgiver har vært klar på at dette er et område som skal vies oppmerksomhet, sier politiinspektør Bjørn Andersen i Sør-Vest politidistrikt.

Straffelovens paragraf 185 gjelder altså ikke bare trusler mot enkeltpersoner.

– Men også når uttalelsene representerer en grov nedvurdering av gruppers menneskerett, sier Andersen.

Langt flere anmeldelser

I Oslo ble tallet på hatkrim-anmeldelser doblet i fjor, og politi og rettsvesen landet rundt må i større grad enn før håndtere spørsmål om hvor grensen for ytringsfriheten går.

Ap-politiker Sahfana Mubarak Ali i Stavanger politianmeldte denne uka Facebook-hets.

– Jeg kan være med på å ta en diskusjon om hijab og bunad, men det skal være nulltoleranse for hatefulle ytringer, sier hun.

safhana m. ali

BUNAD-HIJAB: Folk har latt seg provosere av Sahfana Mubarak Ali sin hijab med bunadsmønster, og uttrykt frustrasjonen sin i kommentarfelt på nettet.

Foto: Erik Waage/NRK

Og hets mot kjente personer har også endt med dom denne våren. Oslo tingrett dømte en 34 år gammel mann til 30 dagers betinga fengsel for å ha hetset NRK-profilen Haddy N`jie på Facebook.

Salten tingrett dømte nylig en mann i 60-årene til å betale 15.000 kroner i bot for trusler og sjikane i en e-post til Dagbladets kommentator Marie Simonsen.

Simonsen tror det kan bli en utfordring for politiet å følge opp alle kommentarene i sosiale medier.

– Etter hva jeg har lest, er dette ytringer som man leser relativt ofte i kommentarfelt. Det blir spennende å se hvor retten legger seg. Vi har jo lovene for å vise at det går en grense, sier Simonsen.

Lars Gauden-Kolbeinsveit

SKEPTISK TIL STRAFF: Lars Gauden-Kolbeinsveit i tankesmien Civita.

Foto: unknown / Civita

Kritisk til straffeforfølgelse

– Når er det oppfordringer til vold? Når er det ikke? Hva er hatefullt – og ikke? Vi snører oss inn i en problematikk som er vanskelig å løse, mener filosof i tankesmien Civita, Lars Gauden-Kolbeinstveit.

Han ser behovet for å slå ned på konkrete trusler, men tror ikke straffeforfølgelse er noe godt virkemiddel for å få flere til slutte med hatefulle ytringer.

– Det et forsøk på å regulere hva sinte mennesker foran en PC skriver. Det er mer preventivt å møte ytringene åpent, mener han.

  • Torsdag ettermiddag opplyser Jæren tingrett at kjennelsen kommer om noen dager.