Dømt for hets mot Haddy N'jie

Mannen som kalte Haddy N'jie «din frekke motbydelige halvape» ble dømt til 30 dagers betinget fengsel med to års prøvetid i Oslo tingrett i dag.

Haddy N'jie ble utsatt for hatkriminalitet

HETSET: Haddy N'jie er programleder i NRK, blant annet for TV-aksjonen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix/Skjermdump

Mannen var tiltalt for å ha hetset NRK-profilen Hadde N'jie på Facebook, blant annet ved å anklage henne for å ha «ligget seg til oppholdstillatelse».

I retten erkjente mannen straffskyld for å ha framsatt hatefulle ytringer, og han ga uttrykk for at han forsto at uttrykkene han hadde brukt, ikke var beskyttet av ytringsfriheten.

Kommentarene bærer preg av grov rasistisk hets.

Etter at N'jie publiserte kommentarene på sin Facebook-side, har saken fått stor oppmerksomhet i mediene. Det endte med at politiet opprettet en anmeldelse på personen, som nå er dømt i Oslo tingrett.

Personen dømmes til 30 dager betinget fengsel, med to års prøvetid.

Kommenterer dommen på Facebook

NRK har vært i kontakt med N'jie, som henviser til et Facebook-innlegg hun la ut på onsdag. Der forklarer hun at hun har fått mye støtte siden saken ble kjent.

Hun skriver også at hun håper den dømte ikke får samme behandling som N'jie.

«Jeg håper han har sluppet at folk har skrevet like hatefullt til ham som han skrev til meg. Og at han i så fall ikke har latt dette skyve ham enda lenger inn i sin egen avsky mot meg og andre. Jeg håper all denne motstanden har gjort at han ikke sender den typen melding jeg fikk, til flere.»

Det er ikke første gang mannen som nå er dømt kommer med rasistiske ytringer. I januar i år kalte han TV2-reporter Kadafi Zaman for en «muslimjævel», en sak som også fikk stor oppmerksomhet.

Fortjener ikke vern av ytringsfriheten

Oslo tingrett påpeker i sin dom at straffelovens paragraf 185 forbyr hån på grunn av hudfarge eller nasjonal eller etnisk opprinnelse.

Meldingen til N'jie er nettopp en slik forhånelse, fastslås det videre. «Uttrykkene i tiltaltes melding, som 'frekke motbydelige halvape' og 'jævla nigger ', er ikke av en art som fortjener vern av Grunnlovens § 100 om vern av ytringsfriheten, men er utelukkende en grov nedvurdering og hån av andres menneskeverd», står det i dommen.

Aktor la ned påstand om 30 timers samfunnsstraff, men Oslo tingrett har kommet til at handlingen kvalifiserer til en betinget fengselsstraff.

Kulturstrøm

  • Putin vil kontrollere rappmusikk

    President Vladimir Putin meiner rapp er basert på «sex, dop og protestar» og vil kontrollere bruken av rappmusikk blant russarar. Han ytra ønskjet på eit møte med kulturelle leiarar i St. Petersburg denne veka. Eit forbod er ikkje aktuelt.

  • Nordmann Europas beste filmfotograf

    Martin Otterbeck blei laurdag kveld hedra som Europas beste filmfotograf under European Film Awards (EFA) i Sevilla i Spania. Fotoprisen fikk han for Erik Poppes film «Utøya 22. juli». Det er 31. gang at European Film Awards går av stabelen.