Hopp til innhold

Dømt for hets mot Haddy N'jie

Mannen som kalte Haddy N'jie «din frekke motbydelige halvape» ble dømt til 30 dagers betinget fengsel med to års prøvetid i Oslo tingrett i dag.

Haddy N'jie ble utsatt for hatkriminalitet

HETSET: Haddy N'jie er programleder i NRK, blant annet for TV-aksjonen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix/Skjermdump

Mannen var tiltalt for å ha hetset NRK-profilen Hadde N'jie på Facebook, blant annet ved å anklage henne for å ha «ligget seg til oppholdstillatelse».

I retten erkjente mannen straffskyld for å ha framsatt hatefulle ytringer, og han ga uttrykk for at han forsto at uttrykkene han hadde brukt, ikke var beskyttet av ytringsfriheten.

Kommentarene bærer preg av grov rasistisk hets.

Etter at N'jie publiserte kommentarene på sin Facebook-side, har saken fått stor oppmerksomhet i mediene. Det endte med at politiet opprettet en anmeldelse på personen, som nå er dømt i Oslo tingrett.

Personen dømmes til 30 dager betinget fengsel, med to års prøvetid.

Kommenterer dommen på Facebook

NRK har vært i kontakt med N'jie, som henviser til et Facebook-innlegg hun la ut på onsdag. Der forklarer hun at hun har fått mye støtte siden saken ble kjent.

Hun skriver også at hun håper den dømte ikke får samme behandling som N'jie.

«Jeg håper han har sluppet at folk har skrevet like hatefullt til ham som han skrev til meg. Og at han i så fall ikke har latt dette skyve ham enda lenger inn i sin egen avsky mot meg og andre. Jeg håper all denne motstanden har gjort at han ikke sender den typen melding jeg fikk, til flere.»

Det er ikke første gang mannen som nå er dømt kommer med rasistiske ytringer. I januar i år kalte han TV2-reporter Kadafi Zaman for en «muslimjævel», en sak som også fikk stor oppmerksomhet.

Fortjener ikke vern av ytringsfriheten

Oslo tingrett påpeker i sin dom at straffelovens paragraf 185 forbyr hån på grunn av hudfarge eller nasjonal eller etnisk opprinnelse.

Meldingen til N'jie er nettopp en slik forhånelse, fastslås det videre. «Uttrykkene i tiltaltes melding, som 'frekke motbydelige halvape' og 'jævla nigger ', er ikke av en art som fortjener vern av Grunnlovens § 100 om vern av ytringsfriheten, men er utelukkende en grov nedvurdering og hån av andres menneskeverd», står det i dommen.

Aktor la ned påstand om 30 timers samfunnsstraff, men Oslo tingrett har kommet til at handlingen kvalifiserer til en betinget fengselsstraff.

Kulturstrøm

 • 9000 Youtube-kanaler fjernet

  Youtube fjerner mer enn 9000 kanaler med innhold fra krigen i Ukraina, skriver The Guardian. Over 70.000 videoer er fjernet fordi de bryter med plattformens retningslinjer. Blant videoer som er fjernet er de som kaller krigen for et frigjørings-oppdrag.

  Youtube har rundt 90 millioner brukere i Russland.

 • Deichman-film vant priser

  En film som viser innsiden av nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo har vunnet to priser på den internasjonale bokmessa i Torino i Italia.

  Filmen vant kategoriene «Årets beste video» og «Årets dokumentar». Den seks minutter og 14 sekunder lange filmen viser innsiden av Deichman Bjørvika, med forfatterne Lars Saabye Christensen og Camara Lundestad Joof og en pianospillende Lars Lillo-Stenberg sammen med sangeren Maria Lotus.

  – Dette er fantastisk moro og virkelig stas. Vi bestemte oss for å lage en proper film med elementer fra den store åpningen av Deichman Bjørvika, fordi kun et lite antall mennesker fikk være tilstede på grunn av pandemien. Med filmen fikk «alle» mulighet til å se og høre, sier åpningsfestansvarlig Reinert Mithassel i Deichman i en pressemelding fra Oslo kommune.