Her sniker vi lite på bussen

Kolumbus tok bare en av 250 for bussniking i Rogaland i fjor.

Billettkontroll

Alle hadde gyldig billett på en busstur i Stavanger mandag.

Foto: NRK

– Jeg har sneket en gang, og da ble jeg tatt. Jeg måtte betale 300 kroner ekstra, forteller en av passasjerene NRK treffer på en busstur i Stavanger.

Hun er en av få som blir tatt for å ta bussen uten å betale i Rogaland. I 2011 kontrollerte vekterselskapet Nokas 60.000 passasjerer på Kolumbus sine busser i fylket, og kun 244 av dem ble tatt uten gyldig billett.

– I fjor var den gjennomsnittlige snikprosenten på 0,4. Det er ikke store tall vi snakker om, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Dybdahl Birkeland i Kolumbus.

– Ærlige rogalendinger

Odd Aksland

Odd Aksland varsler flere kontroller.

Foto: NRK

Hvis du tar sjansen på å snike, kan det fort merkes i lommeboka. Boten er på 750 kroner, men det ga ikke mange kroner ekstra i Kolumbus-kassen i fjor.

– Inntektene er stort sett de samme. Snikprosenten er så lav at det ikke er et stort tap for oss. Vi opplever folk som redelige, sier kommunikasjonsrådgiveren.

I fjor ble 1100 Kolumbus-busser kontrollert, og Nokas gjennomfører 11 kontroller på bussene i Rogaland hver måned.

– Vi har ikke så mange kontroller i Rogaland. Kulturen er god og vi vet at folk gjør opp for seg, sier Odd Aksland, direktør i Kolumbus.

Vil bli flere kontroller


Han varsler likevel flere billettkontroller for å ta dem som ikke betaler, men også for å få bedre oversikt over hvor mange som tar bussen.

– Vi skal ha flere kontroller for å få folk til å dra kortet. Vi er avhengig av statistikken for å kunne utvikle et godt rutetilbud, sier Aksland.