Hopp til innhold

Vi snek for 40 millioner

Reisende med Ruter i Oslo og Akershus fikk 40 millioner i bøter for sniking i 2009. Se hvilken unnskyldning vi bruker mest når vi blir tatt.

Reis med gyldig billett, det er flaut å bli tatt i billettkontroll.

Reis med gyldig billett, det er flaut å bli tatt i billettkontroll.

Foto: Bjørnar Verpeide

Trikken stopper på holdeplassen. Du snakker med kameraten din, og aner fred og ingen fare.

Plutselig ser du panikken i blikket hans, før han raser opp og kaster seg ut døra. Inn kommer fem vektere og sier: Billettkontroll!

Den vanligste unnsklyldningen til snikerne er: «Jeg har glemt billetten hjemme.»

Kjører man med falsk billett som man har forsøkt trykke en annen dato på, kan dette i verste fall bli politianmeldt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Dyrt å snike

Blir du tatt i billettkontroll, kan lommeboken fort bli tynn.

Gry Isberg

Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter.

Foto: pressebilde

– Det koster 750 kroner hvis du betaler på stedet. Enten kontant eller med kort. Hvis du ikke kan betale på stedet og ønsker regning i posten koster det 900 kroner, og den må betales innen 14 dager, opplyser Gry Isberg, informasjonssjef for Ruter.

Av de som ble tatt for å snike i fjor valgte en fjerdedel å betale boten på stedet og tre fjerdedeler valgte å få tilsendt en giro.

I fjor snek reisende med Ruter for 40 millioner kroner.

Likevel hadde Ruter billettinntekter på nesten 2,7 milliarder kroner i 2009, en økning på 200 millioner fra 2008.

– Vi tapte rundt 60 millioner kroner i billettinntekter i 2008, og 80 millioner kroner i fjor, sier Isberg.

Sniker mindre

– Vi registrerer at sniktallene går ned, og det er svært gledelig. Desember 2009 hadde en nedgang i forhold til november, forteller Isberg.

Hun tror nedgangen skyldes en blanding av at det er flaut å bli tatt for å snike, og Ruters økte fokus på billettkontroller.

– Vi har iverksatt storkontroller hvor vi kontrollerer både buss, trikk, t-bane og båt på samme dag til samme tid. Det fører til at folk forteller hverandre at de var i billettkontroll og flere kjenner seg igjen i dette, sier hun.

Rutes oversikt over snikere fra 2005 til 2010.

Oversikt over snikprosenten til Ruter
Foto: Skjermdump

Snikprosenten regens ut ved å dele antall tatt i kontroll på antall kontrollerte.

Snikiske lidelser

For en del år tilbake var det ikke så flaut å snike, og det var sjeldnere kontroll.

For enkelte var det så liten risiko for å bli tatt i kontroll at det var billigere å betale boten de få gangene man ble tatt enn å kjøpe månedskort.

– Nå kan du kjøpe to månedskort for det det koster å bli tatt for å snike. Vi gjør det vi kan for å redusere sniktallet, understreker Isberg.

Ruter liker å spille på det flaue i å bli tatt for å snike.

Jeg skal aldri snike

Illustrasjonsbilde.

Foto: Karina Jørgensen

Derfor hadde de en uvanlig måte å komme unna boten på i sommer.

– På Stortinget t-banestasjon kunne du velge mellom å betale boten eller skrive «Jeg skal aldri snike igjen» ti ganger på veggen dersom man ble tatt, forteller hun.

Bildekort gir billigere bot

Det finnes en måte å få mindre bot på dersom du skulle bli tatt.

Har du personlig månedskort med bilde og har glemt dette under en billettkontroll kan du slippe unna med bare 50 kroner i gebyr.

– Hvis du kan vise frem et gyldig månedskort med bilde innen tre dager koster det bare 50 kroner. Tre prosent av alle som fikk bot i 2009 benyttet seg av dette tilbudet, forteller Isberg.

Blir gjenkjent

Ruter erkjenner at det er enkelte linjer som har veldig stor økning i antall passasjerer og er veldig fulle.

– Jeg er klar over at det forekommer frakjøring av ventende passasjerer på noen stasjoner. Dette er noe vi jobber med. Det er mye vi kan gjøre for de pengene vi taper på snikerne, mener hun.

Derfor råder hun alle til å kjøpe billett og ikke snike.

– Det er rimelig å reise kollektivt, derfor er det ingen grunn til å snike. Folk som reiser kollektivt til jobben tar ofte den samme linjen hver dag, og mange av de andre reisende er naboer og bekjente. Da er det flaut å ikke ha billett, når de andre passasjerene kjenner deg igjen, avslutter hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)