Lei av kjendiser som ikke møter i kommunestyret

STAVANGER (NRK): Verken forfatter Tore Renberg eller skuespiller Kristoffer Joner har vært med på ett eneste kommunestyremøte siden valget. Det vekker reaksjoner.

Stavanger bystyre

REAGERER PÅ FORSKJELLENE: Stavanger Venstre mener det blir feil at kjendiser ikke møter i kommunestyret i Stavanger. Arbeiderpartiet mener det er viktig med mangfold i kommunestyregruppen.

Foto: Erik Waage / NRK

I høst ble både forfatter Tore Renberg og skuespiller Kristoffer Joner valgt inn som kommunestyrerepresentanter for Stavanger Arbeiderparti.

Men så langt har ingen av dem deltatt på møtene til kommunestyret. Det får gruppeleder Jan Erik Søndeland i Stavanger Venstre til å reagere.

– Man skal ha respekt for demokratiet. Stiller du til valg, må du være klar til å stille i kommunestyret også, sier han.

Stavanger kommunestyre har hatt fire møter i denne perioden.

Renberg og Joner er langt fra de eneste med kjente navn som deltar i politikken. Andre eksempler er kjendislege Wasim Zahid (Ap) og artist Ida Maria Børli Sivertsen (MDG).

– Viktig at kulturlivet er godt representert

Søndeland understreker at dette ikke handler om enkeltpersoner, men at Venstre ønsker en generell debatt om temaet.

– Hvis representantene uteblir på grunn av helsemessige årsaker, skal vi ikke legge oss borti det. Men da kan de søke om varig fritak, påpeker Søndeland.

Jan Erik Søndeland

Jan Erik Søndeland i Stavanger Venstre mener folkevalgte skal stille på kommunestyremøter, selv om de har et kjent navn.

Foto: Oda Scheel/Venstre

Gruppeleder Dag Mossige i Stavanger Arbeiderparti mener det finnes ulike måter å bidra i partiet på.

– Alle representantene bidrar svært godt i utformingen av synspunktene våre i aktuelle saker. Det gjelder selv om de ikke har hatt anledning til å møte i kommunestyret så ofte som de skulle ønske, sier han.

Ifølge Mossige bør det ikke være slik at en spesiell arbeidssituasjon gjør det umulig å være folkevalgt.

– Jeg synes det er spesielt av Søndeland å ta opp dette i media, for vi har så vidt kommet i gang med den nye perioden i kommunestyret.

Dag Mossige

Dag Mossige i Stavanger Arbeiderparti mener det er flere måter å bidra på, selv om man ikke får til å stille i kommunestyret.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / Odd Rune Kyllingstad

Mossige er tydelig på at partiet ønsker at alle folkevalgte skal møte i kommunestyret så ofte som mulig. Samtidig mener han det er viktig at for eksempel kulturlivet er godt representert.

– Og årsaken til forfall er en sak mellom den aktuelle folkevalgte og politisk sekretariat. Vi sjekker ikke de bakenforliggende årsakene.

Mossige sier Tore Renberg kommer på mandagens kommunestyremøte.

Vurderer bot som virkemiddel

Venstre vurderer nå å foreslå at de partiene som har representanter med varig forfall uten helsemessige årsaker, blir trukket i partistøtten de får av kommunen.

– Det kan gjøre at partiene i større grad tilstreber å få folk på listene sine som har tenkt å stille opp, sier Søndeland.

Tore Renberg

Forfatter Tore Renberg har ikke vært på noen kommunestyremøter så langt, men stiller i kveld.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Tore Renberg vil ikke stille til intervju i NRK, men skriver dette i en SMS:

«Jeg ønsker ikke å kommentere Venstres forsøk på å slå mynt på andre menneskers arbeidssituasjon eller privatliv.»

Han legger til:

«Tore Renberg er opptatt med å lese dagens sakspapirer og har ikke tid til å kommentere saken.»

Kristoffer Joner har ikke svart på NRKs henvendelse.