Hopp til innhold

En tredjedel av jorda hans kan forsvinne når Statoil bestemmer seg

Bønder på Falkeid, ved Kårstø sitt anlegg i Tysvær er frustrerte. Store områder av jordene deres er blitt regulert til industriområde for Statoil på Kårstø. Problemet er bare at de ikke vet om eller når oljeselskapet vil ta det i bruk.

Svein Helge Høyvik
Foto: Thomas Halleland / NRK

– Jeg har investeringsplaner og må snart bestemme meg for hva jeg skal gjøre. Da må jeg ha et grunnlag å ta den avgjørelsen på. Når jeg ikke vet hvor mye gress jeg har tilgjengelig er det veldig frustrerende, sier bonde Svein Helge Høyvik.

Nesten en tredjedel av jorda til hans ble i 2012 gjort om til industriområde for Statoil sitt anlegg på Kårstø. Det betyr at Statoil har rett til å kjøpe det aktuelle området når de måtte ønske. Problemet er til Høyvik er at han ikke vet om eller når det blir.

Venter på planene til Statoil

Bøndene som blir påvirket har helt siden kommunens reguleringsplan ble lagt frem våren 2012 venter på planene til Statoil.

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Det er som om vi leier jorda. Vi bruker det og driver det, me er litt usikker på hvor mye ressurser vi vil legge i det for videre drift, sier Høyvik.

Ove Tungesvik

Ove Tungesvik, kommunikasjonssjef for Statoil på Kårstø

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Vi i Statoil har fulgt de offentlige spillereglene som gjelder i forhold til omregulering. Vi jobber internt med det og skal skal snart komme ut og ha en god dialog med våre naboer, sier Ove Tungesvik, kommunikasjonssjef for Statoil på Kårstø.

– Ikke gode naboer lengre

Forstår du at de er frustrerte?

– Jeg har forståelse for at prosjektet har tatt tid. Det er det ingen tvil om. Å leve med usikkerhet over lang tid er ikke kjekt. Vi vil i løpet av et halvt års tid kalle inn de berørte grunneierne og informere de om status så langt, sier Tungesvik.

Men Svein Helge Høyvik er rastløs og ikke fornøyd med å måtte vente på svar.

– Statoil har alltid vært flinke til å informere oss naboer. De ønsker jo å ha et godt naboforhold. Det har de hatt i alle disse årene, men jeg synes ikke de har det nå lengre, sier han.