Normal

Starter kronerulling på Facebook for å heve «Wyvern»

Museum Stavanger fikk så mange henvendelser fra publikum som ville gi penger til hevingen av «Wyvern», at de måtte opprette egen Facebook-side med kontonummer.

«Wyvern» når den var seglbar
Foto: Stavanger museum

Bitten Bakke

ENGASJEMENT: – Det er et enormt engasjement for å få «Wyvern» hevet, forteller Bitten Bakke ved Museum Stavanger.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

– Vi har fått henvendelser både gjennom telefon, på mail og på Facebook, hvor folk ønsker å gi penger til heving av fartøyet. Derfor ble vi enige om å opprette en Facebook-side hvor vi kan legge ut kontonummeret til Museum Stavanger, sier Avdelingsdirektør ved museet, Bitten Bakke til NRK.no.

Facebook-siden «Hev og restaurer Stavangers Ambassadør Wyvern» ble opprettet for få timer siden, og har fått nesten 350 «likes».

– Det er helt fantastisk, sier Bakke.

– Det er et helt enormt engasjement. Og det er ikke bare i Rogaland. Det dekker både resten av landet og utlandet. Vi har fått voldsomt mange støtteerklæringer fra over alt.

Vet ikke prisen på restaurering av skipet

Selve hevingen av skipet er beregnet å koste rundt to millioner kroner . Foreløpig er det ingen som vet hvor mye det vil koste å restaurere fartøyet i tillegg.

– Nei. Det kan vi ikke si før vi har sett båten. Men vi har et mål om å se hvor langt vi kommer. Engasjementet støtter oss voldsomt, og det får meg til å føle at vi gjør en god jobb ved å forsøke å heve fartøyet og få det på sjøen igjen, sier Bakke.

Hun understreker at det er viktig å få skipet opp fra dypet.

– Det er veldig viktig. Og det er også viktig å få det opp så fort som mulig. Jo mindre liggetid på havets bunn, jo mindre restaurering blir det i ettertid.

Skuten forliste mellom Öland og Gotland i Sverige torsdag 11. juli . En undervannsvideo fra havbunnen viser at den står på kjølen med mastene rett opp, og seilene fremdeles på.

«Wyvern»s Facebookgruppe

FACEBOOKSIDE: Museum Stavanger har opprettet en Facebookside for å få hevet og restaurert «Wyvern».

Foto: Skjermdump, Facebook / NRK