«Wyvern» seiler inn Vågen på fredag

Seilskuta «Wyvern», som forliste utenfor Sverige for ett år siden, skal seile inn til Stavanger på årsdagen etter forliset.

«Wyvern» i Stavanger

En rekke småbåter fulgte «Wyvern»s ferd inn mot Stavanger 14. august i fjor. Bildet er tatt fra «Island Constructor», som brakte skuta til byen.

Foto: Hanne Høyland / NRK

«Wyvern»
Foto: Hanne Høyland / NRK
«Wyvern» seiler igjen

«Wyvern» heises ned på vannet etter transporten til Stavanger i august i fjor.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Etter planen skal «Wyvern» seile inn Vågen fredag 11. juli, nøyaktig ett år etter forliset i Østersjøen, skriver Bitten Bakke ved Stavanger Maritime Museum, en del av Museum Stavanger, i en pressemelding.

«Wyvern» gikk ned mellom Öland og Gotland utenfor Sverige om morgenen 11. juli 2013. En nederlandsk mann omkom i forliset.

Oljeindustrien og mediene snudde seg rundt

En måned etterpå blei fartøyet heva, og brønnselskapet Island Offshore, FMC Kongsberg Subsea, Aker Solutions, Oceaneering og andre aktører i oljeindustrien gikk sammen om å berge det.

Colin Archer-skøytas vei tilbake til Stavanger fikk en voldsom mediedekning. 14. august ankom «Wyvern» byen, på dekket til «Island Constructor».

Restaurert i Danmark

Museet budsjetterte først med en restaureringskostnad på 5,5 millioner kroner, og hadde i mai fått inn 3,4 millioner av disse. Samtidig blei det klart at prisen kom til å bli noe lavere, sjøl om den endelige regninga ikke er kjent.

Det er Hvide Sande Skibs- og Baadebyggeri på Vest-Jylland i Danmark som har stått for restaureringa. Medlemmer i fartøyets venneforening har vært til stede på verftet siden 25. juni, og det er også venneforeninga som skal seile skuta hjem.

– Wyvern er i ypperlig stand for seilasen, fastslår Bakke i pressemeldinga.