NRK Meny
Normal

Garanterer at Wyvern blir klar til sommeren

Avslag på millionsøknader til tross: Prosjektleder Mons A. Grøsvik garanterer at «Wyvern» seiler inn i Vågen i juli – ferdig restaurert. Grunnen er lavere kostnader og velvillige støttespillere.

Wyvern

Wyvern er nå til restaurering i Danmark: – Det er per i dag lagt ny dørk, ellers monteres nye røropplegg og ny innredning, samt elektriske installasjoner. De har også begynt å lakkere skroget, og master og bommer er pusset ned og lakkert, sier prosjektleder Mons A. Grøsvik.

Foto: NRK

Museum Stavanger (MUST) mangler ennå penger til restaureringen av seilskuta «Wyvern» etter forliset mellom Öland og Gotland i Sverige i fjor sommer, men ifølge prosjektleder Mons A. Grøsvik er ikke dette noe problem. Han har nemlig fått det han karakteriserer som «gode tilbakemeldinger fra potensielle støttespillere»

– «Wyvern» kommer til Stavanger uansett, ferdig restaurert. Det blir ingen stopp eller forsinkelser på grunn av finansiering, sier prosjektlederen til NRK.

Blir billigere

Museet har til nå fått inn 3,4 millioner kroner til restaureringen, inkludert forsikringspenger. Arbeidet foregår på Hvide Sande Skibs- og Baadebyggeri på Vest-Jylland i Danmark. Museet budsjetterte opprinnelig med at restaureringen ville koste 5,5 millioner kroner.

– Den totale kostnaden blir vesentlig mindre enn det vi budsjetterte med, fastslår Grøsvik.

– Hvor mye mindre?

– Det kan jeg ikke gå inn på, for det er ennå en del ukjente faktorer. Men vi trenger langt, langt mindre enn 5,5 millioner. Finansieringen har vi kontroll på selv om prosjektet ikke er fullfinansiert per i dag, sier han.

At restaureringen av Wyvern blir billigere enn først antatt, er en av grunnene til at Grøsvik nå kan garantere at Wyvern seiler på egen kjøl over Skagerak i juli.

Gratis utstyr og dugnad

Grøsvik lister opp tre hovedårsaker til at kostnadene blir lavere:

  • Fartøyet viste seg å være i bedre tilstand enn først antatt, slik at tilleggsarbeidene blir færre og mindre omfattende.
  • Den formidable dugnadsinnsatsen som Wyverns frivillige mannskap og museets ansatte har lagt ned i reparasjon og klargjøring av utstyr.
  • Utstyrsleverandørene har gitt mye av utstyret som trengs til restaureringen, som gaver eller solgt til sterkt reduserte priser.

Prosjektlederen sier også at museet kan omdisponere penger internt, skulle det bli skrikende nødvendig.

Søkt Riksantikvaren på ny

Men dette regner Grøsvik med at de slipper. Han har blant annet søkt Riksantikvaren om 500.000 kroner til prosjektet – den samme Riksantikvaren som i vinter avslo en søknad om én million kroner til restaurering av Wyvern.

LES OGSÅ: Riksantikvaren vil ikke støtte «Wyvern»

– Vi fikk avslag fordi de hadde veldig mange flere søknader enn de hadde penger til, men nå har Riksantikvaren fått en tilleggsbevilgning – den er den vi søker på nå, sier Grøsvik.