Saksøkt etter at planlagt bok uteblir

Forlag vil ha igjen penger de mener de har lagt ut etter avtale om bokprosjekt med Fred A. Ingebrigtsen.

Fred Ingebrigtsen

Fred. A Ingebrigtsen har skrevet bok om sin egen sak, men er nå stevnet av forlaget.

Foto: Marie von Krogh / SCANPIX

Wigestrand forlag har stevnet Ingebrigtsen for Stavanger tingrett og krever om lag en halv millioner kroner av foretningsmannen – penger forlaget skal ha lagt ut i forbindelse med Ingebrigtsens bokprosjekt.

Saken er allerede berammet for tingretten og skal etter planen gå over to dager i slutten av august.

Forhandlinger

Ingen i Wigestrand ønsker å kommentere saken nå. Det gjør heller ikke forlagets advokat Toralf Haver eller Ingebrigtsens advokat Ingebjørg Voster.

Etter det NRK har grunn til å tro, skal det fortsatt pågå forhandlinger med sikte på å komme frem til en løsning - før saken havner i retten.

Dratt ut


Fred A. Ingebrigtsen ble arrestert, siktet og varetektsfengslet sommeren 2008 i det som da ble beskrevet som norgeshistoriens største innsidesak. Flere slektninger av Ingebrigtsen ble også siktet.

Les også - Omsatte verdipapirer for 100 mill

Tre år etter er det fortsatt ikke tatt ut tiltale i saken og Ingebrigtsen og hans advokater har flere ganger kritisert politiet for at saken har dratt ut i tid.

Les også Dropper mafiasiktelse i innsidesaken

Fra politiets pressekonferanse mandag

Fra politiets pressekonferanse da nyheten om insidesiktelsen sprakk.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Nektet skyld


Ingebrigtsen har hele tiden nektet straffskyld og har brukt mye tid og penger på å bevise sin egen uskyld. Samtidig har han også arbeidet med å skrive en bok for å gi sin versjon av saken.

Fred A. Ingebrigtsen skal selv ha tatt kontakt med det Stavanger-baserte forlaget Wigestrand og planen var at boken skulle gis ut allerede høsten 2009.

Avtale

Fred Ingebrigtsen

Fred A. Ingebrigsten venter fortsatt på at påtalemyndighetene skal bli ferdig med saken mot ham.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Forlaget skal blant annet ha engasjert en forfatter og etter det NRK forstår ble det skrevet en avtale som blant annet la til grunn at utgivelsen skulle finansieres av Ingebrigtsen selv.

Etter hvert som politietterforskningen dro ut, ble også utgivelsestidspunktet utsatt. Forlaget skal etter hvert ha bedt om en garanti fra Ingebrigtsen for beløpet firmaet har lagt ut, men det skal etter hva NRK forstår ikke ha skjedd.

Les også - Jeg deler ikke den oppfatningen at siktelsen blir henlagt

Uklart

Om og når boken blir utgitt er fortsatt uklart. Forlaget krever nå at de får tilbakebetalt de om lag 500 000 kronene som firmaet skal har brukt på prosjektet.

Dersom partene ikke blir enige, vil rettsaken være en av flere i kjølvannet av inside-saken som kommer opp for Stavanger tingrett de nærmeste månedene.

Telefonavlytting

1.juni skal Stavanger tingrett behandle et privat søksmål fra Ingebrigtsens ektefelle Ingrid Ottesen mot flere ledere i Stavanger-politiet.

Saken omfatter det Ottesen mener er ulovlig telefonavlytting av hennes telefon i forbindelse med innsidesaken.

Erstatning

Knappe tre uker senere skal retten behandle søksmålet Fred A. Ingebrigtsen har anlagt mot Handelsbanken med krav om erstatning. Ingebrigtsen krever opp mot 420 millioner fordi han mener banken var dels inhabil og ga dårlige råd i forbindelse med et låneopptak i 2008.

Les også Mener banken ga dårlige råd

Det er satt av to uker til denne rettsaken.