Hopp til innhold

Kjemper imot vakthold-monopol i Haugesund

Ett vaktselskap har ansvar for de fleste utestedene i Haugesund. Nå tar et nystarta selskap opp konkurransen.

Indre kai i Haugesund

Innehaver av utestedene Samson og Burlesque på Indre kai i Haugesund starter eget vaktselskap.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

– Vi vil ikke ha monopol i Haugesund, sier Ronny Meland i det ferske vaktselskapet Haugaland Vakt Service AS.

Han har vært vaktsjef på utestedene Samson og Burlesque på Indre kai i Haugesund i flere år. I slutten av januar ble han daglig leder i det nyopprettede selskapet Haugaland Vakt Service AS.

Oppstarten av selskapet er en konsekvens av at politiet i vår påla utvalgte utesteder fast vakthold i helgene. Det nye pålegget ble i Haugesunds Avis omtalt som en gavepakke for vaktselskapene.

Konkurrerer på pris

– Vi ønsker å tilby de aktørene som ønsker vakthold et alternativ til den aktøren som er i dag, sier Meland.

Jan Tindeland

Jan Tindeland driver utestedene Samson og Burlesque i Haugesund. Og nå også vaktselskap.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

Denne aktøren er landsomfattende PSS Securitas. Et datterselskap av Securitas AS.

– Vi har sett at prisene holder seg på et høyere nivå enn hva som er fornuftig oppi dette. Og da ønsker vi å gjøre noe med det selv, sier Jan Tindeland som er innehaver på Samson og Burlesque.

PSS Securitas frykter ikke en debatt rundt dagens situasjon.

– At de kritiserer oss på pris står de fritt til å gjøre. Vi ligger der vi skal ligge, og er det noen som klarer å drive billigere enn det vi gjør står de jo fritt til å gjøre det, sier administrerende direktør i PSS Securitas, Harald Lilleeidet.

Harald Lilleeide

Administrerende direktør i PSS Securitas, Harald Lilleeidet, ønsker konkurransen velkommen.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

De fleste har innsigelser

I desember gikk det 38 brev ut fra Haugesund politistasjon, til utesteder i gamle Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. I brevet ble utestedene varslet om pålegg om ordensvakter.

– De næringsdrivende er hovedsakelig ikke begeistret for å få regulering fra det offentlige, sier politistasjonssjef i Haugesund, Edgar Mannes, når han beskriver ordlyden i svarene politiet har fått i retur.

Totalt har 34 besvart brevet. De aller fleste har hatt innsigelser på klokkeslettet i påleggsvarselet. Mens nattklubber blir pålagt vakthold i hele åpningstiden, har andre serveringssteder fått varsel om at de må ha vakter på plass fra klokken 22.

Edgar Mannes

Politistasjonssjef i Haugesund, Edgar Mannes, skjønner at utelivsbransjen er bekymret for hva ordensvaktpålegget vil koste.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

– Nå vurderer vi om vi skal endre klokkeslettene, sier Mannes.

Økonomisk belastning

I desember uttalte Synnøve Haftorsen Brakstad på Brasserie Brakstad at pålegget ville bety merkostnader på 300.000 kroner i året for restauranten.

Mannes skjønner det økonomiske bekymringen.

– Vi forstår det. Samtidig er det utenfor vårt mandat å legge den type vurderinger til grunn. Vi har pålegg gjennom denne forskriften (Serveringsloven, journ.anm.), og må vurdere dette ut ifra de ordensmessige forhold, sier Mannes.

I løpet av de neste par ukene skal politiet ta en endelig beslutning. Påleggene vil bli sendt ut i løpet av februar, og tre i kraft til ulike tider. Alle må ha påkrevd vakthold på plass i løpet av våren.