Hopp til innhold

Mener kommunen må gi 1000 kroner til alle innbyggerne

Både Mímir Kristjánsson (Rødt) og Henrik Halleland (KrF) mener det haster å komme opp med en støtteordning for folk. Men i Rogaland vil de vente på staten.

Her går det opp for Mímir Kristjánsson at Rødt har gjort et historisk valg. Bildet er tatt på valgvake på Folken i Stavanger da den første prognosen ble presentert.

Mímir Kristjánsson mener Stavanger kommune har gode muligheter til å forskuttere penger fra Lyse til innbyggerne i Stavanger for å hjelpe dem med strømregningene.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Dette møtet fremstår som et gedigent mageplask, sier stortingspolitiker for Rødt og innbygger i Stavanger, Mímir Kristjánsson til NRK.

Mandag hadde kraftselskapet Lyse et hastemøte med sine 14 eierkommuner om de høye strømprisene, etter initiativ fra Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

Under møtet diskuterte de hvilke muligheter som fantes for å hjelpe privatkunder og næringsliv i Sør-Rogaland med de høye strømregningene.

– Det er en enormt krevende situasjon for innbyggerne i regionen vår. Vi får mange tilbakemeldinger fra folk som strever med å betale regningene sine, sier Nordtun til NRK.

Vil avvente

Men konklusjonen fra møtet er å avvente tiltak fra staten.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har varslet at det kommer signaler om strømhjelp før jul.

– Vi vil sende en anmoding til staten om at det haster å komme med tiltak slik at innbyggerne våre kan få en lettere økonomisk situasjon. Det er de som sitter med de store økonomiske musklene til å faktisk få det til, sier Nordtun til NRK.

Hvert år betaler Lyse ut utbytte til sine eierkommuner. Dette er kjærkomne midler for kommunene, som gjerne bruke de på for eksempel skoler og sykehjem.

I 2020 utbetalte Lyse totalt 779 millioner kroner til eierkommunene.

Eimund Nygaard og Kari Nessa Nordtun

Administrerende direktør i Lyse Eimund Nygaard og Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun etter hastemøtet i dag.

Foto: Anders Haualand / NRK

Kan forskuttere ekstraordinær profitt

Ifølge Mimir Kristjansson vil Lyse i år få en ekstraordinær profitt på grunn av de høye strømprisene.

Dette vil kunne resultere i et ekstraordinært utbytte til eierkommunene neste år.

Han påpeker at det i statsbudsjettet for 2022, er skrevet at det ekstraordinære utbyttet fra Statkraft skal brukes på velferd.

Det mener Kristjansson at også Lyses eierkommuner kan gjøre.

– Lyse vet godt hva de får i utbytte. Det er mulig for kommunene å forskuttere et ekstraordinært utbytte fra Lyse, og dermed kunne gi en tusenlapp til innbyggerne, sier Kristjansson.

Høyspentlinje og vindmøller i Høg-Jæren energipark.

Strømprisene i Norge er høye, og mange har problemer med å betale regningene.

Foto: Øystein Otterdal / Øystein Otterdal

– Stavanger har muligheter til å hjelpe

– Stavanger kommune har et budsjett på 11 milliarder. Vi har mulighet til å gi ut støtte til de som trenger det, sier gruppeleder for KrF i Stavanger, Henrik Halleland.

Han mener det vil komme penger fra regjeringa, og at Stavanger kommune har råd til å forskuttere disse pengene.

– Det vil komme større utbetalinger på sikt. Lyse vil tjene mer penger og regjeringen kommer nok med midler. Derfor må kommunen forskuttere penger, sier han.

Allerede i oktober la partiene KrF, H, V, Frp og Pp frem et forslag om å sette inn tiltak for å hjelpe familier med lav inntekt med strømregningen.

Henrik Halleland, tidligere ordfører i Finnøy.

Henrik Halleland er tidligere ordfører i Finnøy kommune. Nå er han gruppeleder for KrF i Stavanger.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Staten må ta regningen

Administrerende direktør Eimund Nygaard i Lyse påpeker overfor NRK at 72 prosent av strømregningen folk betaler går inn til staten i moms og skatt.

– Det er staten som sitter med nøkkelen her. Det er de som tjener de store pengene, sier han.

Det er Stavanger-ordføreren enig i. Hun påpeker at det er derfor de har kommet med en anmodning til staten om at dette haster, slik at innbyggerne kan få en lettere økonomisk situasjon.

– Vi har store forhåpninger til hva staten kommer med denne uken her, sier Nessa Nordtun til NRK.

Sirdal kommune gikk i forrige uke ut med at de ville gi 3000 kroner til hver person som bodde i kommunen.