Hopp til innhold

Støre: – Det kommer signal om strømhjelp før jul

Regjeringen jobber på spreng for å få en løsning på de skyhøye strømprisene før jul. Samtidig blir det satt ny strømrekord i morgen.

Statsminister Jonas Gahr Stør

BEKYMRET:statsministeren sier han er bekymret for de høye strømprisene

Foto: Torstein Bøe / NTB

Gjennom hele helgen har regjeringen forsøkt å finne en løsning på de skyhøye prisene. I dag sier statsminister Jonas Gahr Støre at de satser på å legge frem en plan før jul.

– Det er mange med vanlige inntekter som treffes veldig hardt av dette, som vi må hjelpe nå. Vi skal levere på det, sier han.

– Vil det komme signaler på hva som vil komme, eller vil dere komme med penger?

– Hvis mulig vil det komme med penger. Vi skal se på det, men ordningen må være god og fungere. Det må vi forsikre oss om, sier Støre.

Han nevner spesielt at det kan være aktuelt å øke bostøtten slik de gjorde tidligere i høst på grunn av høye strømpriser. Men understreker at det også er flere enn de mest utsatte som sliter.

– På 25 år har vi aldri hatt en sånn situasjon. Bostøtte er et godt grep, men vi må gå videre enn det, sier han.

strømpriser

DYR STRØM: Staten håver inn penger på dyr strøm.

Foto: Marius Helge Larsen / NTB

Ikke strømhjelp til Holmenkollåsen

Det er SV sammen med regjeringspartiene Ap og Sp på Stortinget som har krevd at regjeringen legger en plan på bordet.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken i SV blir ikke fornøyd hvis det ikke kommer penger før jul.

– Dem som sliter aller mest må i alle fall få hjelp før jul, og så må vi få et forslag til Stortinget til uka som viser hvordan vi kan hjelpe andre folk med strømregningen, sier han.

Han mener det beste er en målrettet støtteordning.

– Det er ikke mye vits i å gi flere tusenlapper til en mangemillionær i Holmenkollåsen når de pengene i stedet kunne gått til familier som sliter med strømregningen, sier han.

– De gamle regjeringspartiene satt grensa ved 1,2 mill. i samlet inntekt i husstand, hva tenker du om den grensen?

– Det kan være en fornuftig grense, som vi har bedt regjeringen se på, sier Haltbrekken.

Lars Haltbrekken

RIKFOLK: Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) mener det er liten vits i å gi tusenlapper til folk i Holmenkollåsen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Risikerer å bli gjeldsslaver

Heller ikke Rødt er fornøyd med signalene som kommer.

Folk trenger penger nå. Da hjelper det ikke å sette i gang et byråkratisk maskineri eller i verste fall risikere at folk blir gjeldsslaver hos inkassobyråene. Det er ikke en særlig hyggelig start på 2022, mener Sofie Marhaug, som sitter i energikomiteen på Stortinget.

Å gi økt bostøtte er heller ingen god løsning, mener hun:

Problemet med bostøtten er at den avkortes mange steder. Det betyr at Nav trekker fra støtten for å beregne sosialhjelpen, slik at mange i praksis ikke får økt økonomisk støtte. I tillegg når ordningen svært få, skriver hun i en e-post til Nrk.

Sofie

Sofie Marhaug fra Rødt frykter at folk blir gjeldsslaver.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ny strømrekord

Samtidig med at regjeringen forsøker å finne en løsning, er det ingen tegn til at prisene kommer til å snu. Tvert imot går det mot strømrekord i morgen.

Snittpris gjennom døgnet vil bli 1,73 kroner kilowattimen i Sør-Norge og 1,24 øre kilowattimen, ifølge tall N24 har hentet fra strømbørsen Nord Pool. Strømmen vil være dyrest mellom klokken 9 og ti, men også være spesielt høy mellom klokken 16 og 17 på ettermiddagen.

mhjøs poersen

REKORDHØYE: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen sier det ikke er håp om lavere priser i vinter

Foto: Terje Bendiksby

I finansdebatten torsdag var de skyhøye strømprisene et gjennomgangstema.
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen ga uttrykk for at hun er bekymret for at mange familier nå må kutte andre nødvendige utgifter for å betale strøm.

Og hun hadde ikke håp om lavere pris gjennom vinteren etter en samtale med NVE:

– Budskapet var at situasjonen med høye priser kom til å vare gjennom vinteren og at prisene også kan bli enda høyere, sa Mjøs Persen fra Stortingets talerstol.

Støre sier han forstår dem som lurer på hvorfor pengene ikke kan betales ut til husholdningene med en gang når strømselskapene tjener så grovt på høye priser.

– Jeg forstår det. Hensikten er å hjelpe dem som er mest utsatt. Det må gjøres på en treffsikker måte og vil ikke gjelde alle i Norge, sier Støre.

AKTUELT NÅ