Hopp til innhold

– Presses til å godta plattformopphugging

Tysvær kommune prioriterer fiskeri fremfor opphugging av oljeinstallasjoner i Yrkjefjorden, men er under sterkt press fra industrien. – Det er ikke lett, sier ordfører Harald Stakkestad (H).

Video Konflikt om Yrkjefjorden

Fiskerne frykter for fremtiden i Yrkjefjorden.

– Oljefilmen ligger over hele fjorden. Det er forurensning, men det er ikke godt å vite hvor det kommer fra, sier fisker Arve Hersdal.

Han er redd oppankring og demontering av utrangerte oljeplattformer skal forurense og skade de rike fiskeressursene i Yrkjefjorden.

– Vi må enten finne oss andre steder å fiske, eller slutte av, sier Hersdal.

Kommunen utsettes for press

Fiskerne har støtte fra Tysvær kommune, som i forslag til kommuneplanen vil verne Yrkjefjorden og hindre oppankring av oljeplattformer. Men ordføreren innrømmer at han blir utsatt for et massivt press for å endre standpunkt.

Harald Stakkestad

Harald Stakkestad merker presset fra alle kanter.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Tysvær og Norge har hatt store inntekter av installasjonene. Nå skal de hogges opp, og da må vi ta ansvar. Jeg ser den kritikken, og vi må vurdere det politisk i kommunen, sier ordfører Harald Stakkestad (H) i Tysvær.

Både nabokommunen Vindafjord der AF Decom ligger, Kystverket og Industriforeningen i Haugesunds-regionen frykter konsekvensene dersom fiskeriene blir prioritert.

– Da legger vi begrensninger på en virksomhet som kan bety mye for regionen, og for landet totalt sett. Et sted må man gjøre av virksomhetene vi har bygd opp i Nordsjøen, og dette området er ekstremt godt tilpasset, sier Egil Sævareide, administrerende direktør i Industriforeningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AF Decom

AF Decom vil bruke Yrkjefjorden til opphugging.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Plass til alle

AF Decom, som ønsker å bruke fjorden til å demontere oljeinstallasjoner, mener det ikke vil forurense. Selskapet tror industri og fjordfiske kan leve med hverandre.

– Det skal i utgangspunktet ikke slippes noe ut i fjorden. I hvert tilfelle må man søke Klif om utslippstillatelse, sier Evy Lærdal, samfunnskontakt i AF Decom.

– Det har de sagt fra dag én, men gang på gang at det vært utslipp, mener fisker Arve Hersdal.

– Dette er ikke lett, men jeg håper vi kommer til en løsning. Vi vil ha et møte for alle parter, og hele kommunestyret skal være med for å ha et godt grunnlag før en beslutning skal tas, sier ordføreren.

Arve Hersdal håper kommunen ikke vil gi etter for presset.

– Jeg håper de har såpass ryggrad at de står imot presset. Det er skremmende hvis bedrifter uten tilknytning til området skal legge press på oss for å beslaglegge våre områder, mener fiskeren.