Hopp til innhold

Alle vil ha Synniva (21)

HAUGESUND (NRK): Opp mot 150.000 i stipend, gratis bolig og feite tillegg. Kommune-Norge knives om å sikre seg sykepleierstudenter som arbeidskraft. Korona gjør pleiermangelen større.

Sunniva Søvik

GLAD FOR STIPEND: Sykepleierstudent Synniva Søvik har sagt ja til stipend fra Haugesund kommune tre ganger i løpet av studietida.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Det er travelt, men veldig gøy. Jeg er glad for at jeg takket ja til stipendordningen i Haugesund, sier sykepleierstudent Synniva Søvik.

Hun er tredjeårsstudent, og jobber helger for kommunen i tillegg til studiet. Det har hun gjort de tre siste årene mens hun studerer ved Høgskulen på Vestlandet. Til sammen har hun fått 60.000 kroner i stipend.

Morten Meland, Haugesund kommune

VANSKELIG Å REKRUTTERE: Personalsjef Morten Meland i Haugesund kommune, sier kommunen bruker stipendordninger for å få nok pleiere.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Haugesund kommune tilbyr et stipend på 20.000 kroner i året til sykepleier- og vernepleierstudenter. Da forplikter de seg til å jobbe minst ti helger i løpet av et år. I tillegg er de sommervikarer.

Kommunene konkurrerer om både studenter og ferdigutdannede pleiere. Under koronapandemien er dette enda viktigere.

– Pandemien har ikke akkurat gjort det lettere å få tak i helsepersonell. Vi har flere ubesatte stillinger i kommunen i høst, sier personalsjef Morten Meland i Haugesund kommune.

Kritisk til lokkemidlene

Ifølge en kartlegging gjort av Sykepleien i 2018 var det hele 165 av 422 kommuner som tilbød noe ekstra. Under koronapandemien har Norsk Sykepleierforbund merket at flere tilbyr goder.

– Nylig hørte vi for eksempel at Høyanger kommune ville tilby sykepleiere 150.000 kroner i stipend, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Lill Sverresdatter Larsen

KRITISK: Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund mener stipendordninger ikke er bærekraftig rekrutteringspolitikk.

Foto: SUNNIVA TONSBERG GASKI / SUNNIVA TONSBERG GASKI

Studentene måtte da jobbe hver tredje helg. De måtte også jobbe ferier og to år etter studietida.

Andre lokkemidler kan være ulike lokale tillegg, gratis barnehage og gratis bolig.

– Men de beste tiltakene er de som gir varige lønnsløft. Vi er kritiske til signeringsbonuser og andre engangssummer. Det er mye bedre å heve lønnen lokalt på et fast høyere nivå, sier Larsen.

Hun mener et tillegg som blir borte etter en tid ikke er en bærekraftig rekrutteringspolitikk.

Heller stipend enn lønn

Tre av fire ordførere i Norge mener sykepleiere er den arbeidsgruppen det er vanskeligst å rekruttere, viser en undersøkelse kommunesektorens organisasjon (KS) har gjort.

– Vi ønsker å være lojale mot det de sentrale partene er blitt enige om når det gjelder lønnsnivå, og derfor bruker vi heller stipendordninger som lokkemiddel enn lønnsøkning, sier personalsjef Morten Meland i Haugesund.

Han tror også det kommer til å bli vanskelig å rekruttere i fremtiden. Norsk Sykepleierforbund er bekymret dersom koronapandemien blir langvarig.

Synniva Eirin Søvik

IKKE AVGJØRENDE: Synniva Søvik ville tatt jobben i Haugesund kommune selv om hun ikke hadde fått stipend.

Foto: Rosa Ién Villalobos / NRK

– Vi er særlig urolige for konsekvensene for pasienter og pårørende. Allerede i dag mangler vi 8000 sykepleiere og helsefagarbeidere. Og i løpet av få år vil dette tallet være økt til 38.000, sier Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

Synniva Søvik mener ikke stipendordningen var avgjørende for at hun tok ekstrajobb i Haugesund kommune.

– Jeg hadde nok gjort det uansett. Det er jo dette jeg vil jobbe med. Men det er jo en stor bonus at jeg får 20.000 kroner ekstra i året, sier hun.