NRK Meny
Normal

Snapper forfatterstjerner foran nesen på Aschehoug og Gyldendal

Karl Ove Knausgårds stjernestatus skaffer stadig nye kontrakter til indieforlaget Pelikanen. Stavanger-festivalen Kapittel brukes til lansering.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds kontakter i USA og Europa gir forlaget Pelikanen, hvor Knausgård er medeier, store fordeler.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Den engelske forleggeren min, Jeff Mulligan, som ga ut Knausgård-bøkene i England sendte ham et eksempler av boken tidlig, og det var slik det skjedde, sier Katie Kitamura.

Forfatterstjerneskuddet fra USA er i Stavanger for å promotere boken sin, som blir gitt ut av lille Pelikanen forlag, som holder til i byen. Boken «Gone to the Forest» har fått norsk tittel «Inn i skogene».

Starter med et Hamsun-sitat

– Det er faktisk et hamsun-sitat som er utgangspunktet for tittelen, sier Eirik Bø, daglig leder i Pelikanen forlag.

Hamsun-romanen «Den siste glede» starter med ordene «Nu har jeg gått inn i skogene». Uttrykket brukes også av en som slutter seg til opprørere, for denne romanen handler om settlere i et kolonisert land. Den kom ut i USA i fjor, og etterfølger Kitamuras kritikerroste debut «The Longshot» fra 2009.

Eirik Bø og Katie Kitamura.

Daglig leder i Pelikanen forlag, Eirik Bø, har tatt imot forfatter Katie Kitamura. Romanen «Inn i skogene» lanseres på Kapittel-festivalen i Stavanger.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Det har blitt en veldig fin bok med et nydelig omslag, sier Bø.

Kitamura er enig. Omslaget er laget av Asbjørn Jensen, også han medeier i Pelikanen, sammen med Bø og brødrene Yngve og Karl Ove Knausgård.

– Amerikanerne er gale etter «My Struggle»

Slittbilde - Min kamp

De to første «Min Kamp»-bøkene er oversatt til engelsk og utgitt i England og USA.

Foto: Oktober Forlag

– Jeg er kjempeglad for dette. Listen til forlaget deres er veldig bra. Det er veldig spennende å bli utgitt av et forlag som er så sterkt tilknyttet en forfatter, sier Kitamura.

Hun er stolt over å bli gitt ut på Knausgårds forlag, begeistret som hun er for «My Struggle», som «Min Kamp» heter der borte.

– Jeg har bare lest de to første Min kamp-bøkene til Knausgård, som er de eneste som har blitt oversatt foreløpig. Amerikanerne er gale etter de, og bøkene har blitt kjempepopulære, sier hun.

Fikk tips før de andre forlagene

Pelikanen forlag

Pelikanen forlag.

Foto: Pelikanen forlag

Pelikanen har gitt ut ti titler siden starten i 2010, og på høstlista står både Peter Handke, selvbiografisk roman fra kulturforfatter Stieg Larsson og ny Rocky-bok fra Kellermann. Knausgårds stjernestatus skaffer kontrakter som et lite forlag ellers ikke ville ha fått.

– Når han er publisert i alle verdens land, reiser rundt og har forlagskontakter i omtrent aller vestlige land bruker han også den posisjonen til å få tips. Vi får jo tilgang på veldig mange gode manus, sier Eirik Bø.

– Katie Kitamura fikk vi av forleggeren i England og USA før den var ute der slik at vi fikk snappet henne opp før andre gjorde det. Jeg vet at andre var interesserte i henne fordi hun er et veldig kommende navn i USA, legger han til.

Lanserer Kitamura på Kapittel-festivalen

Men budsjettet gjenspeiler foreløpig ikke signeringssuksessen til forlaget.

– Det går rundt. Vi håper på å få på plass en trofast leserskare slik at vi etter hvert får gjennomslag i bokhandelen. Det er ikke det at bøkene ikke er gode nok, men de er jo usynlige i bokhandelen slik som bokbransjen er nå, sier Bø.

Han ønsker seg en situasjon der de store forlagene ikke kontrollerer bokhandlene. For små forlag blir andre salgskanaler viktige, som Kapittel-festivalen i Stavanger.

– Der vi kan synes må vi trø til, sier Bø, som tidligere ledet festivalen.

Det lille forlaget bruker festivalen til å lansere Katie Kitamura på norsk. Selv er hun er allerede i gang med å skrive en ny bok, svært inspirert av sin sju måneder gamle sønn som er med til Stavanger.

– Han gir meg ideer. Det er det å finne tid til å skrive som blir vanskeligere. jeg tror aldri jeg har hatt så mange ideer som jeg har akkurat nå, så det er fint, sier hun.