Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- VIDEO: Gladmat åpnet Når fisk blir kalt sjømat og grilles på spyd, blir det ja-mat selv for små ganer
– For første gang skal også Norges beste spekeskinke kåres, noe landbruksminister Lars Sponheim tok initiativet til i fjor, sier gladmatsjef Sigve Skretting.
250.000 besøkende
Gladmatfestivalen setter Stavanger på hodet. 250.000 mennesker besøkte festivalen i fjor, og det er stor trengsel rundt matteltene i Vågen.
Under fjorårets festival ble det omsatt for 70 millioner kroner. Men festivalsjefen er ikke så opptatt av tall.
– Tallene er ikke så interessante. De bringer fokus vekk fra det festivalen skal være: Et utstillingsvindu for matvirke. Et arrangement som skal stimulere publikums interesse for mat og kultur, sier Skretting til NTB.
Kultur
Kultur er en viktig del av festivalen.
– Under årets festival blir det blant annet bellmansk aften i en av byens brune steder, Dickens. Ingvar Hovland har skrevet forestillingen «Jakten på det gode liv», som han framfører sammen med Lars Martin Myhre, sier Skretting.
Han trekker også fram kokkelandslaget, som inviterer til forestillingen Mat og Sirkus.
– Her blir det kunst på tallerken og kunst i manesjen. Vi forsøkte dette første gang i fjor og det ble en kjempesuksess, sier Skretting.
140 bedrifter
I matteltene rundt Vågen har 140 bedrifter sine stands, hvor det presenteres mat i lange baner.
– Mye lokalt, men også internasjonalt, sier Skretting.
Blant annet skal det arrangeres en internasjonal konkurranse om og med norsk sjømat. Deltakerne kommer fra Spania, Storbritannia, Sverige, Danmark og Norge. Og i smakspanelet sitter blant andre fiskeriminister Svein Ludvigsen og arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.
Gladmatfestivalen avsluttes lørdag.
NTB/NRK Rogaland