Bli en grillkonge

Craig Whitson tok bronse i grill-VM i år og Stig Juelsen har NM gull i grilling. Hver uke i sommer skal de gi deg grilltips og i dag får du vite hvordan du blir en grillkonge.

Grillet svinenakke
Foto: Stig Juelsen

GRILLTIPS:

Fyr, flammer og den kalde sonen.

Det er viktig å forstå forskjellen mellom direkte og indirekte grilling. Ved direkte grilling blir maten grillet rett over varmekilden, det være seg gasselementer, briketter, kull eller ved. Direkte grilling egner seg best til mindre stykker kjøtt som biffer, burgere, pølser, kyllingbryst, koteletter og grønnsaker.

Ved indirekte grilling, skal maten alltid ligge ved siden av varmekilden. På en gassgrill må du kunne slå av et eller to av gasselementene, og på en kullgrill er det bare å ha kull eller briketter under en del av grillristen. Indirekte grilling er vanligvis brukt til store stykker kjøtt og fisk.

Det jeg bruker aller mest, det vil si nesten hver gang jeg griller, er en kombinasjon av direkte og indirekte grilling. Da har jeg muligheten til å gi maten en fin grillfarge, og så flytte den til den kjøligere delen av grillen. Med lokk på, fungerer grillen som en oven.

Her er et tips som vil gjøre deg til en mye bedre kokk. Dette tipset bør alle ta høyst alvorlig. I tillegg til at maten blir bedre, kan det godt være at ved å praktisere dette tipset, så blir du rikere og lykkeligere, og sannsynligvis blir du også en bedre elsker. Her kommer det: Når du skal grille med lokket nede, må du unngå fristelsen til å ta opp lokket, i et bankende sett, for å følge med på maten. Hvis du er en av de som ikke har lært at tålmodighet er en dyd, kan jeg si at maten blir ikke tidligere ferdig, og den blir ikke bedre, ved å se på den hele tiden. Denne praksisen finner man også på et kjøkken, der kokken ”må” røre i sausen hele tiden. De beste italienske tomatsausene, og ikke minst store stykker kjøtt under lokk på grillen – fortjener – å få være i fred. Basta og finito!

Svinenakke

  • 3 kg beinfri hel svinenakke
  • Krydder blanding
  • 2 ss cayenne
  • 3 ss tørr ingefær
  • 2 ss knust alahånde
  • 3 ss paprika pulver
  • 1 ss curry pulver
  • 2 ss salt
  • 1 ss sort pepper

Bland alt i en bolle

Rull svinenakken inn i krydderet og la det ligge i ca 3 timer.

Fyr opp grillen med grillkull på den ene siden av grillen, pass på og fyll opp med kull underveis. Legg svinenakken på den kjølige delen av grillen og legg på lokk.

Pass på at du snur kjøttet mens det grilles, så det ikke blir brent på den ene siden.

Ta svinenakken av grillen når den er mør etter ca.3-4 timer, test dette ved å plukke av kjøttbiter med en gaffe det skal slippe av seg selv.

Pakk den inn i al-folie og la den hvile i 25 min på,den galde delen av grillen.

Mat i Lokalen (Rogaland)