Hopp til innhold

Tusenvis tok imot Sommertoget på Jæren

I ettermiddag rullet sommertoget inn på perrongen på Brusand stasjon. Flere tusen stilte opp for å få med seg togets eneste lange stopp i Rogaland.

Folksomt på perrongen

Tusener på tusener stimlet sammen på perrongen for å ønske Sommertoget velkommen til Jæren og Rogaland.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Følg Sommertogets ferd her:

Klokka 13.30 kom toget til stasjonen sør på Jæren, men alt fra klokka 12.00 var arrangementet i Hå i gang. Da fikk besøkende med seg aktiviteter, fikk kjøpt seg en matbit og det var også flere markedstelt å besøke.

Jonas Skrettingland

Jonas Skrettingland tror det blir folkefest på Brusand stasjon i dag.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Vi har forberedt dette besøket i lang tid, og nå er vi klar. Vår eneste bekymring er kanskje hvordan vi skal få plass til alle som vil parkere, og oppfordrer folk til å reise kollektivt, sa ordfører i Hå, Jonas Skrettingland (KrF), før arrangementet begynte.

Planen var å få vist fram matfylket Rogaland, lokal kultur og få vist noe av naturen som regionen har å tilby.

Alle detaljer for programmet på Brusand kan du lese her.

Nadia skuer utover folkehavet på Brusand
Foto: Eirin Larsen / NRK

Lokal programleder

I en sommer der regnet har øst over Rogaland, men det var i dag stort sett strålende vær på Brusand. På forhånd hadde arrangørene sjekka prognosene for dagen med jevne mellomrom:

– Vi har fulgt nøye med på værmeldinga, og at det skulle blir godt vær i dag ... ja, det er vi heldige med, sier han.

NRK Rogalands Lise Andreassen Hagir er programleder for minutt for minutt-sendinga på NRK1, og innrømmer at det blir ekstra kjekt å stoppe i hjemfylket.

Smilende kvinne med langt hår i lokomotiv

Lise Andreassen Hagir er programleder for Sommertogets dagsendinger denne uka.

Foto: Marit Hommedal / NRK

– Jeg skal hoppe av toget på Brusand og snakke med dem som tar imot oss der. Og det er jo alltid litt spennende å se hva som venter oss på de ulike stedene. Stasjon etter stasjon, uansett hvor få folk som bor der, er det stappfullt av folk som tar imot oss på perrongen.

– Det er til å både bli rørt og takknemlig av, sier hun.

Fredag har også sommertoget korte stopp i Egersund og Moi.

Gleder seg til jærlandskapet

I kveld sendes Sommeråpent fra Brusand. Sendinga starter 20.05, og kveldens programledere ser fram til stunden i Rogaland.

– Jeg har aldri vært i fylket før, så dette blir veldig spennende. Jeg er også veldig glad for å få se havet. Og så har vi hørt rykter om at veldig mange skal komme, så vi er veldig spente, sier programleder Hilde Yvonne Smelror.

Ole Rolfsrud og Hilde-Yvonne Smelror
Foto: Thomas Hellum / NRK

Medprogramleder Ole Rolfsrud ser spesielt fram til å få med seg havet.

– Ja, jeg gleder meg. Jeg ser veldig fram til å kjøre tog over det steinete jærlandskapet der bønder i århundrer har brukt hendene sine til å bygge steingårder og bryte mark, sier programleder Ole Rolfsrud.

Tema: Reven som forsvant

For ett år siden kjøpte Silje Matnisdal reven Ayla, som hun har trent opp til å bli en god turvenn.

For ett år siden kjøpte Silje Matnisdal reven Ayla, som hun har trent opp til å bli en god turvenn. Reven døde i sommer.

Foto: Privat

Og på sendinga i kveld var det invitert flere gjester med tilknytning til Jæren – og spesielt Brusand. To av dem var Silje Elin Matningsdal og redaksjonssjef i Jærbladet, Øyvind Sandsmark. De skal snakke om en av Jærens store kjendiser; Ayla the fox, reven som gikk bort i sommer.

– Ayla hadde postadresse Brusand og har definitivt satt bygda på kartet. Nå kommer det bok til høsten om Ayla, og vi laget en nyhetssak på det denne uka. Og boka blir tema i sendingen.

Og Sandsmark så fram til å være med på en av de store tilstelningene på Jæren denne sommeren.

– Jeg gleder meg til dette. Det er et stort arrangement som mange snakker om, sa han før sending.

– Jeg vil flytte til Brusand!

Togsjef Nadia Hasnaoui var full av lovord etter at dagen var over.

– Det har vært helt fantastisk å besøke Rogaland. Vi fikk vite at det hadde vært rundt 10.000 her på Brusand. Her har det vært gulrøtter og gulrotkaker for alle pengene, sier hun.

Etter å ha tilbrakt dagen sør på Jæren, kunne hun godt tenkt seg å komme tilbake.

– Jeg snakket med en mann som sa at Brusand er et fantastisk sted, hvor alle tar vare på hverandre. Hvis du setter deg ut i hagen på en ettermiddag, så kommer det fort 6-7 naboer og slår seg ned. Det er bare fest og hygge. Jeg fikk nesten lyst til å flytte til Brusand!