– Det er jo et ledd i utdannelse dette og

De videregående skolene synes elevene skal ta kjøreopplæring på fritiden. Sjåførlærerne mener kjøretimene i ettermiddagsrushet er dyre og dårlige.

Klar for kjøreopplæring

De videregående skolene synes elevene skal ta kjøreopplæring på fritiden.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Bettina Tjøsttvedt

Seksten å gamle Bettina Tjøstvedt synes det er dumt at hun får skole fravær i forbindelse med kjøreopplæringen.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Når jeg har kjøretimer, så får jeg fravær. Det synes jeg er dumt.

Det sier 16 år gamle Bettina Tjøstvedt. Hun har nettopp begynt på trafikalt grunnkurs, og skal i gang med kjøretimer neste år. Da kommer fraværet til å stige.

– Jeg synes det er dumt at de ikke kan komme og få kjøretimer i skoletiden. De trenger jo ikke alltid ta fra de samme fagene, sier Oddveig Aukland, daglig leder ved Bil og MC-skolen i Stavanger.

Hun synes de videregående skolene er for firkantede. Hun mener at elevene må få gjennomføre kjøretimene uten at det skal føre til mer fravær.

– Det er jo et ledd i utdannelse dette og. Det er ikke skulk. Det er undervisning de har, og de kan få bekreftelse fra kjøreskolen på at de har vært på kjøretime, sier hun.

– Elevene skal lære mest mulig, da trenger de å være til stede

– Det er ikke helt enkelt. På den ene siden forstår vi at ungdommen ønsker å ta sertifikatet, men så er det jo det at vi driver en skole. Elevene skal lære mest mulig. Da trenger de å være til stede.

Det sier Øystein Hennig, som er rektor ved St. Svithun videregående skole i Stavanger.

– Vi håper og ønsker at kjøreskolene har forståelse for at elevene trenger å være på skolen for å lære, sier Hennig.

Rektoren mener kjøreopplæringen er et problem for skolen.

– Det er en utfordring i vår hverdag at så mange ungdommer ønsker å være vekke fra skolen i forbindelse med kjøretimer, sier han.

Oddveig Aukland

– Kjøretimer i ettermiddagsrushet er både dyre og dårlige, mener Oddveig Aukland som er daglig leder ved Bil og MC-skolen i Stavanger.

Foto: Øyvind Bogen / NRK

– Kjøretimer i ettermiddagsrushet er både dyre og dårlige

For å holde fraværet nede, blir de fleste kjøretimer lagt til ettermiddager og kvelder. Timer i ettermiddagsrushet er både dyre og dårlige mener Oddveig Aukland.

– Det blir mye køkjøring for elevene. Det er greit. De skal lære det og, men når de hver time må bruke veldig mye av kjøretimen sin på å stå i kø, så fordyrer det førerkortene og de får ikke de utfordringene som de må ha, sier hun.

16-åringen som skal ta lappen er bekymret over fraværet som kjøreopplæringen vil føre med seg.

– Alle vil jo gjerne lære å kjøre til de er 18. Hvis jeg får fravær, kan jeg ikke ta de kjøretimene. Fraværet kommer jo på vitnemålet ditt, så du vil jo ikke ha høyt fravær, sier Bettina Tjøstvedt.