NRK Meny
Normal

– Haugehuset er del av Bryne sin identitet

Time-ordføreren mener at aktivistene som vil bevare det verneverdige huset er for seint ute.

Haugehuset

Time kommune har fått overlevert vel 330 underskrifter mot riving av Haugehuset på Bryne.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Haugehuset er en del av Bryne sin identitet. Det er en del av Bryne sin historie. Vi tenker at en by som skal gå inn i fremtiden og må ha kontakt med røttene sine.

Det sier Unni Fuglestad fra Time Venstre.

Engasjementet for å bevare Haugehuset på Bryne er stort. Tirsdag morgen leverte aksjonsgruppen for den gamle direktørboligen en liste med vel 330 underskrifter til ordføreren i Time.

Bygget fra 1908, som ligger i en parklignende hage, står på kommunen sin prioriteringsliste over verneverdige bygg. Likevel står Haugehuset for fall. Kommunestyret i Time har bestemt seg for at det skal flyttes eller rives.

Underskrifter mot riving

Jarle Braut, Svein Helge Grøden og Unni Fuglestad overleverte underskriftslisten til Time-ordfører Reinert Kverneland.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– For galt om det er kommunen som går foran og river

– Dette startet som en sak der Time kommune skulle pusse opp en bygning som var verneverdig for å vise andre hvordan en kan verne hus. Da blir det for galt hvis det er kommunen som går foran og river. Hva slags signal sender det til private folk med veneverdige hus, spør Fuglestad.

Hva slags signal sender det til private folk med veneverdige hus.

Unni Fuglestad, Time Venstre

Svein Helge Grødem er en av aktivistene i Haugehusets venner som har samlet underskrifter på protestlisten den siste tiden.

– For min del synes jeg det er for galt at man gjør ting så raskt. Jeg har gått forbi det huset. Det har vært en del av min barndom. Det at man bare har tenkt å rive det når det har vært i bruk i 40 år, er galt. Huset ser jo ikke så godt ut nå, og vi synes det er synd at det er så dårlig ivaretatt, sier han.

Time kommune har kommet til at det vil koste 7,6 millioner kroner å restaurere Haugehuset.

– Det er kvalifiserte fagfolk som sier at det vil koste omtrent halvparten. Så kunne vi ikke tatt den runden og spurt fagfolk da, hva vil det egentlig koste, spør Grødem.

Reinert Kverneland

Time-ordfører Reinert Kverneland mener at engasjementet for bevaring av Haugehuset burde kommet før rivingsvedtaket var gjort.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– De burde jo engasjert seg på forhånd

Ordfører Reinert Kverneland gir lite håp til dem som vil bevare villaen. Han sier engasjementet kommer for seint.

– Det er jo flott at folk engasjerer seg, men de burde jo engasjert seg på forhånd før et vedtak er fattet, sier Kverneland.

Han mener det nå ikke er mulig å ta saken opp igjen. Ordføreren mener at saken er korrekt behandlet. Nå har kulturminnenemnda og fylkesmannen rett til å uttale seg, men ingen innsigelsesrett mot rivingsvedtaket.

Det er svært mange som vil bli forskrekket hvis vi bruker så mye penger på et gammelt hus. Det har jeg fått høre ganske mye om.

Reinert Kverneland, ordfører Time

– Hvis du har mer enn 300 underskrifter kan du vanligvis få opp en sak i kommunen, men det gjelder saker som ikke har vært oppe før. Det står klart og tydelig i kommuneloven at man ikke kan be om omkamp i en sak som allerede er behandlet i kommunestyret eller fylkestinget i den samme perioden, sier Kverneland.

Ordføreren innrømmer at 330 underskrifter mot riving er mange, men mener at det og er mange som har en helt annen oppfatning når det gjelder Haugehuset.

– Det er svært mange som vil bli forskrekket hvis vi bruker så mye penger på et gammelt hus. Det har jeg fått høre ganske mye om, sier Kverneland.

Haugehuset

Haugehuset, som var direktørbolig for Bryne Mekaniske verksted ligger i en parklignende hage.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK