Hopp til innhold

Kaller kirkebygging «lite framtidsretta»

At færre nordmenn tror på Gud, stadig flere melder seg ut av folkekirken og kirkebesøket går ned, gjør at en heller bør bygge livssynsnøytrale seremonibygg, mener Kjetil Nordbø i Human-Etisk Forbund.

Sola kirke

I dag kan Solas drøyt 26.000 innbyggere velge blant denne og fire kirker til. Nå er enda en under planlegging.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Kjetil Nordbø
Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det å bygge ei svær kirke som favoriserer ett syn som blir mindre og mindre utbredt, er absurd, sier Kjetil Nordbø, leder av Human-Etisk Forbund i Stavanger-området.

I dag kan Solas 26.163 innbyggere (andre kvartal 2016) velge blant fem kirker. Og kommunen planlegger én til.

90 millioner kroner skal den koste, men det er ikke dét Nordbø reagerer mest på. Han hevder at færre av oss tror på Gud, og viser til at færre døper ungene og ønsker at kirken skal ta seg av bryllup og begravelser:

KrF: – Ja, vi trenger én til

– Det er ekstremt lite framtidsretta. Norge er i endring, og vi har ikke det synet vi hadde for bare 10–20 år siden. Jeg leste at bare halvparten av oss ønsker begravelse i kirka. Så hva bygger du da? spør Nordbø retorisk, og har også et svar: Livssynsnøytrale forsamlingslokaler, som kan tilpasses, og dermed brukes av flere enn bare kristne.

Sjøl om kirketettheten må kunne sies å være grei i Sola, kan det likevel være god bruk for en til, mener Jan Sigve Tjelta, varaordfører fra KrF.

Jan Sigve Tjelta

Jan Sigve Tjelta ved tomta hvor han håper at en ny Sola-kirke skal så klar i 2021.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Ja, en trenger én til. Det er ganske høyt belegg i Sola-kirken. Når det for eksempel er dåpsgudstjenester, hender det at vi må dele opp i både to og tre gudstjenester for at alle skal få plass, sier han, og viser til menigheter som har fått økt besøk etter at de fikk nytt kirkebygg.

Til den nye kirken, som skal bygges i Solakrossen, sokner 10.000 innbyggere, påpeker KrF-politikeren. Og kirken skal langt på vei erstatte en annen, eldre kirke.

Mener tilbudet er godt nok allerede

Han tror ei ny kirke kan står ferdig i 2021, og ser ikke helt behovet for et livssynsnøytralt bygg i stedet for. Et slikt lokale finnes i Sola allerede, uten at det er kø, sier han.

Livssynsnøytralt lokale ved Sola kirke

Et livssynsnøytralt lokale i nærheten av Sola kirke. Her er det aldri kø, påpeker KrF-varaordfører Jan Sigve Tjelta.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Jeg tror det har blitt lånt ut fire-fem ganger. Det tar 60–70 personer, og det kan jo hende at det blir i minste laget, selvfølgelig. I så tilfelle har vi et vedtak i Sola som sier at en kan få låne både kulturhus og andre bygninger til akkurat samme priser som det koster å låne kirka, sier han.

Men hvorfor ikke bruke pengene på noe alle kan bruke, mener Nordbø i Human-Etisk Forbund.

– Det kan brukes av alle livssynssamfunn, kan fungere som aktivitetshus på kveldstid og det kan brukes av foreninger når ikke livssynssamfunnene bruker det, sier han.