Hopp til innhold

Julekaker i førjulstiden

Sju sorter til jul? Her kommer to oppskrifter på småkaker, en god gammel og en ny og spennende.

Sandnøtter
Foto: Einar Espeland / NRK

Ann Jeanett Hammersmark Paterson
Foto: Einar Espeland / NRK

Når vi snakker om julekaker, tenker vi på de sju sortene. Men hvilke er nå de sju sortene?

Nå for tiden har vi så mange julekaker å velge mellom at dette blir et vanskelig å svare. De sju sortene kommer an på hvilke julekaker du er oppvokst med.

Det var vanlig å lage sju slag julekaker til jul. I Ann Jeanett Hammersmark Patersons oppvekst var det vanlig med pepperkaker, kakemenn, risboller, delfiakake, mormors krumkaker, kokosmakroner og hennes favoritt: sandnøtter.

Etter hvert har det kommet flere spennede oppskrifter på kaker som har tatt de gamles plass. Her får du oppskrift på de tradisjonelle sandnøttene og noen nye, gode cookies.

Sandnøtter

Sandnøtter
Foto: Einar Espeland / NRK

250 g smør


500 g potetmel


150 g hvetemel


2 ts bakepulver


250 g sukker


2 egg


2 ts vaniljesukker

Pisk eggedosis av sukker og egg.
Bland alt det tørre med melet og rør inn i eggedosisen.
Trill en pølse på 2 cm i diameter.
Settes kaldt en times tid.
Kutt i ½-1 cm tykke skiver.
Legg på bakepapir og trykk med gaffel oppå, hell på litt perlesukker.

Stekes på 180 grader i ca. 10 minutter.

Oppbevares i tett boks slik at de holder seg sprø.

Cookies med mørk sjokolade, tørket aprikos og fiken

200 g smør
1 dl brunt sukker
1 dl sukker
1 ts bakepulver
3 dl hvetemel
3 dl havregryn( lettkokt)

50 g tørket aprikos
50 g tørket fiken
100 g mørk sjokolade

Aprikos, fiken og sjokolade hakkes i små deler.
Bland alt det andre sammen og ha i sjokoladen og frukten til slutt.
Legg små topper av massen med en teskje på bakepapirog stek på 17 grader i ca 15 min, til de er lysebrune på kantene.

Cookies med mørk sjokolade, tørket aprikos og fiken
Foto: Einar Espeland / NRK