Hopp til innhold

Joachim (26) fikk en ny sjanse i arbeidslivet

Sandnes kommune setter av en million av de ekstra vedlikeholdspengene fra staten til å få unge ut i jobb. I samarbeid med Nav har allerede ett arbeidslag vært i sving i et par år, og det har gitt resultater.

Joachim Ravndal Fløysvik

Joachim Ravndal Fløysvik sjekker en grastrimmer i Sandnes kommunes verksted på Vatne.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Selv med to fagbrev som bilmekaniker og grafisk trykker, slet Joachim Ravndal Fløysvik med å finne seg jobb. 26-åringen hadde vært arbeidsledig i nesten ett år, før han kom til Sandnes gjennom Nav i fjor høst.

– Jeg arbeidet først med å bone biler, og jeg syns det var helt fantastisk. Det var mye bedre enn å gå hjemme og se i veggen, sier han.

Også Sandnes kommune er godt fornøyd med prosjektet.

– Vi har veldig gode erfaringer. Det er ikke vanskelig å finne meningsfylt arbeid og ting som viser igjen i byen, sier teknisk kommunaldirektør Per Hanasand.

Flere skal få tilbudet

Tilbudet er organisert i et samarbeid med Nav, og erfaringene er så gode at tilbudet trolig blir utvida. Dette betyr at flere titalls ungdommer får en ny sjanse i arbeidslivet.

Joachim Ravndal Fløysvik og Per Hanasand

26-åringen har fått tillit i kommunen og lærer nå opp nye unge som er blitt en del av prosjektet.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Vi håper at vi sammen med Nav skal få på plass to nye grupper. En innenfor vedlikehold og drift av bygg, og en annen innenfor området park, idrett og vei, sier Hanasand.

Nav stiller med personer som har behov for et praktisk arbeid. Kommunen stiller med arbeid og arbeidsleder. Kostnadene deles på.

Noen er blitt ansatt i kommunen

Sandnes kommune setter av en million av de ekstra vedlikeholdspengene de har fått av staten. Med Navs bidrag i tillegg, kan de rekke til mange, selv om hver gruppe i utgangspunktet består av fem unge.

– De er inne for tre måneder i utgangspunktet. Noen får forlenga, og vi har også ansatt noen i ettertid, forteller Hanasand.

En av disse er Joachim Ravndal Fløysvik, som nå jobber som ferievikar på verkstedet med et allsidig arbeid som passer ham godt.

– Det er veldig fint. Jeg liker denne type arbeid, fysisk tungt arbeid, sier han.

– Husk å legge fra deg mobilen

Per Hanasand

Kommunaldirektør, teknisk avdeling i Sandnes kommune, Per Hanasand.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Og de unge har mer enn bare arbeidstrening igjen for å være med i gruppa:

– Vi har gitt dem ulike sertifikater. For eksempel innenfor truck, lift eller motorsag. Dette er praktiske egenskaper som kan være nyttig å ta med til en annen arbeidsgiver, sier Hanasand.

Tilliten 26-åringen har fått i kommunen, setter han pris på. Nå har han fått ansvar for to nye i prosjektet som har overtatt jobben med å bone biler. I tillegg til den rent faglige opplæringa, har han et par tips til dem som er ferske i arbeidslivet.

– Det er viktig å komme på tiden selvfølgelig, og huske å legge fra seg mobiltelefonen så mye som mulig, sier Ravndal Fløysvik.