Jente (15) mista bevisstheten etter hopp i elva

Ei 15 år gammel jente ligger livstruende skadd på sykehus etter rafting i Evje. Før hun mista bevisstheten, hadde hun og medelevene hoppa i elva.

Badeulykke i Otra i Evje

Jenta og medelevene hoppa i elva Otra og svømte til land, ifølge politiet. Da jenta skulle opp av vannet, mista hun bevisstheten.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Jenta svømte sjøl inn til land. Hva som er årsaken til at hun mista bevisstheten, er uklart, sier Kim Asbjørn Haugen, politibetjent hos lensmannen i Evje.

Politiet fikk melding om ulykka, som skjede ved Syrtveitsfossen i elva Otra i Evje, i 12-tida onsdag.

Kim Asbjørn Haugen

Kim Asbjørn Haugen, politibetjent i Evje.

Foto: Leif Dalen / NRK

Politiet har siden ulykka snakka med medelever, lærere og instruktører fra Troll Aktiv, raftingsenteret som arrangerte raftingturen jentas klasse var med på, og er sikre på følgende hendelsesforløp:

Tiendeklassen fra Dysjaland skole i Sola, hvor den 15 år gamle jenta er elev, var på raftingtur i Otra i forbindelse med høstens leirskole på Sørlandet. Da ulykka skjedde, var raftinga slutt, men elevene hadde fremdeles vester og hjelmer på seg.

Hoppa i elva og svømte til land

– De avslutter alltid med at deltakerne kan hoppe fra en holme, et lite fjell, i elva. De hopper fra en høyde på omtrent halvannen meter, og ut i flate stryk, forklarer Haugen.

Én instruktør passa på at elevene hoppa én og én. Mellom seks og ti meter lenger nede i elva sto en annen instruktør med sikkerhetsline.

– Elevene svømmer inn til land sjøl. Jenta kom seg til land, men de mista kontakten med henne i forbindelse at hun skulle opp, sier politibetjenten, og legger til:

– Vi veit egentlig ikke hvor lenge, eller om hun har vært under vann i det hele tatt.

Ifølge politibetjenten ser politiet på hendelsen som ei ulykke.

Medelever har snakka med kriseteam

Oslo universitetssykehus, hvor jenta blei brakt onsdag, opplyste onsdag kveld at jenta var livstruende skadd. Torsdag morgen er det ikke meldt om endring i tilstanden.

Jentas medelever blei værende på leirstedet, og fikk onsdag kveld støtte fra et kriseteam, sier rektor ved Dysjaland skule, Atle Tanum.

– Beslutninga om å bli blei tatt i samråd med kriseteamet, og var basert på det vi visste da. Dette endra seg til en livstruende situasjon såpass seint at det ville være feil å sette elevene i en buss om natta, sier Tanum.

Skal hjem i dag – samles på fredag

Han mener elevene – og de voksne som reiser sammen med dem – har blitt godt ivaretatt. Onsdag blei de debrifa av ambulansepersonell, gjorde aktiviteter etterpå og snakka til slutt med kriseteamet under ei samling om kvelden.

Torsdag skal de hjem, og de kommer til å bli møtt av rektoren. Egentlig skulle elevene avspasere fredagen, men skolen kommer til å holde et møte for klassen likevel, sier rektoren, som også har ringt til alle foreldrene – to ganger.

– Alt dette avhenger selvfølgelig av nye opplysninger vi eventuelt får, sier Tanum.