Hopp til innhold

Innvandrerkvinner står i kø for å ta livmorhalsprøve

Kun halvparten av innvandrerkvinner sjekker seg for livmorhalskreft. Nå har Kreftforeningen startet med informasjonsmøter rettet mot denne gruppen. Det gir umiddelbare resultater.

Sjekk deg

Mange innvandrerkvinner sto i kø for å få time hos gynekolog for å ta livmorhalsprøve. Det etter at Kreftforeningen arrangerte informasjonsmøte i Stavanger.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Det var bare litt vondt, sier Galawizh Abdikani idet hun er på vei ut fra gynekologen ved Stavanger universitetssykehus.

Hun har nettopp vært hos gynekolog i Norge for aller første gang, for å sjekke seg for livmorhalskreft.

Viktigheten av og muligheten for en slik undersøkelse fikk hun høre om på et informasjonsmøte i regi av Kreftforeningen, bare noen dager tidligere.

– Det var veldig bra informasjon på et språk jeg forstår, og det er det vi trenger, sier Abdikani.

Galawizh Abdikani

Galawizh Abdikani dro til gynekolog Johanne Holm Toft etter at hun fikk høre om viktigheten av å ta livmorhalsprøve.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Vil nå ut til alle

Kun halvparten av innvandrerkvinner i Norge sjekker seg for livmorhalskreft. Nå ser det ut til at tilpasset informasjon på kvinnenes eget språk påvirker denne tendensen i positiv retning.

Etter at Kreftforeningen inviterte innvandrerkvinner til et informasjonsmøte om livmorhalskreft på Johannes Læringssenter i Stavanger forrige onsdag, var det lang kø utenfor gynekologen ved Stavanger universitetssykehus.

Camilla Gram

Camilla Gram er leder i Kreftforeningen i Rogaland. Hun mener flere innvandrerkvinner må få god informasjon om livmorhalsprøven.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Dette viser jo at det er mange grupper som ikke får god nok informasjon. De vet ikke hva slags tilbud som finnes, og her må vi komme mye sterkere på banen, sier Camilla Gram, leder i Kreftforeningen i Rogaland.

For mange av deltakerne var informasjonen om HPV-viruset og viktigheten av å ta livmorhalsprøve helt ny informasjon.

– Vi har ikke gjort informasjonen tilgjengelig på de språkene som er nødvendig. Så jeg er ikke så overrasket at de ikke vet om det tilbudet som finnes, dessverre, sier Gram.

Rammer mange

Hvert år får over 300 kvinner livmorhalskreft i Norge. HPV-viruset, som er årsaken til sykdommen, smitter ved seksuell aktivitet, og er svært vanlig.

Etter at #sjekkdeg-kampanjen startet, har over 72.000 flere kvinner tatt livmorhalsprøve. Prøven kan avdekke om HPV-viruset har ført til celleforandringer, og dermed stoppe utviklingen av livmorhalskreft.

Nullvisjonen om at livmorhalskreft kan bli utryddet, er helt innen rekkevidde, men da må vi få med oss den store gruppen av innvandrerkvinner som ikke møter opp så ofte, sier Gram.

Gynekolog ved Stavanger universitetssykehus, Johanne Holm Toft, tror språktilpassede informasjonsmøter for innvandrerkvinner over hele landet kan være løsningen.

– Jeg fikk inntrykk av at de satte stor pris på informasjonen de fikk fra Kreftforeningen. Slike arrangementer er viktig i kampen mot livmorhalskreft, sier Toft.