NRK Meny
Normal

Ingen vil sponse Henrik

Han er blant Norges største idrettsprofiler. Likevel vil ikke lokale bedrifter bruke ett øre på Henrik Ingebrigtsen.

Created by InfoDispatcher

Henrik Ingebrigtsen synes det er litt rart at lokale bedrifter ikke vil sponse han. De største lokale bedriftene som årlig sponser idrett, ønsker å prioritere lagidretten.

– Det er litt rart. Jeg mener jeg har masse å gi til lokale bedrifter, men alle takker nei, sier mellomdistanseløperen fra Sandnes.

Til tross for sterke internasjonale prestasjoner de siste årene er det ikke særlig lukrativt å være friidrettsstjerne i Rogaland. Ingebrigtsen lever på støtte fra Norges Friidrettsforbund og et par nasjonale sponsorer, men savner støtte fra pengesterke Rogaland.

Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen ønsker å få navnet sitt festet på flere sponsorobjekter enn bilen. Interessen fra lokale sponsorer har vært laber til tross for 23-åringens løpesuksess.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Njål Østerhus

– En enslig friidrettsutøver blir for ensidig og sært for oss, sier konsernsjef Njål Østerhus om hvorfor Øster Hus ikke ønsker å sponse Ingebrigtsen.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Jeg lurer nesten på om Sandnes og Rogaland har noe imot Henrik? Han er jo en verdensstjerne med en solid dose x-faktor.

Rune Brynhildsen

– Jeg har nok til å fortsette satsingen. Likevel kunne det blitt mye bedre med noen ekstra kroner i kassen, sier Henrik.

Han skulle gjerne hatt med seg egen fysioterapeut på treningsleirer for å unngå skader, men har ikke råd til dette. Selv mener Ingebrigtsen at de siste årenes sterke prestasjoner på løpebanen har gjort ham til et trygt sponsorobjekt.

– Jeg vil si at man ikke tar en stor risiko ved å sponse meg, for jeg føler at jeg har knekt koden og funnet ut hvordan jeg skal bli god eller bedre, sier han.

– Ingebrigtsen har x-faktor

De siste to årene har teamet rundt Ingebrigtsen kontaktet mer enn tjue store bedrifter i Rogaland. Rune Brynhildsen er kommersiell manager for løperen og er forundret over mottakelsen.

– Jeg lurer nesten på om Sandnes og Rogaland har noe imot Henrik? Han er jo en verdensstjerne med en solid dose x-faktor, sier Brynhildsen. Han mener Sandnes-patrioten ville vært en strålende samarbeidspartner for et lokalt firma.

I Sandnes-området er det mange bedrifter som bruker store summer på sponsing. Byggefirmaet Øster Hus er blant landets ti største sponsorer og bruker millioner på Sandnes Ulf, Viking, Stavanger Oilers og sykkellaget Øster Hus-Ridley. De har også fått forespørsel fra Henrik Ingebrigtsen, men har valgt å takke nei.

– Vi føler ikke at vi får nok igjen av å satse på dette. En enslig friidrettsutøver blir for ensidig og sært for oss, sier konsernsjef Njål Østerhus. Han tror andre selskaper kan ha mer nytte av slik sponsing, og velger heller å støtte lag- og breddeidrett.

Prioriterer lagidrett

Tore Christiansen

For Tore Christiansen og rørgrossisten SFF er det kun lagidrett som gjelder. Vi jobber aktivt med lagbygging i firmaet, og derfor er vi konsekvente på hvilke idretter vi støtter, sier Christiansen.

Foto: Vegard Wiik

Den samme holdningen har Tore Christiansen i Sandnes-bedriften SFF. Christiansen er mest kjent som Oilers-eier, men gjennom rørgrossisten SFF støtter han også en rekke andre idrettslag.

– Det er lagidrett som gjelder for oss. Vi jobber aktivt med lagbygging i firmaet, og derfor er vi konsekvente på hvilke idretter vi støtter, sier Christiansen.

Rune Brynhildsen synes det er rart at næringslivet ikke vil sponse enkeltutøvere.

– Friidrett handler definitivt også om å bygge lag. Henrik hadde aldri nådd så langt uten et godt lag rundt seg, mener manageren.

Tenker ikke på penger

Henrik Ingebrigtsen selv velger å ikke tenke for mye på penger. Han trener nå knallhardt for å bli bedre og håper at prestasjonene i seg selv skal få sponsorene på banen. Iblant lurer han også på om han kanskje blir sett på som en litt underlig fyr i nærområdet.

– Jeg er jo en rar fyr, flirer Henrik.

Han ser ikke vekk fra at sponsorer heller velger å støtte et lag fordi det er mindre sårbart enn å støtte enkeltutøvere.

– Har saken rundt Coop og Petter Northug skremt mange sponsorer?

– Han har vel fremdeles høy markedsverdi. Men når en ser hvordan det har stormet til tider, er det kanskje noen som tenker det er lurere å støtte Lura IL – gutter 14, svarer Henrik.

Portrett av Henrik Ingebrigtsen.

VIDEO: Henrik Ingebrigtsen måtte velge mellom ski og friidrett i tenårene. I denne videoen forteller Henrik om livet som landets største friidrettsstjerne.