NRK Meny
Normal

Ingen tegn på at folk skal være tatt av raset

Det har gått et stort steinras på fylkesvei 45 ved Motland. Veien er helt stengt, og vil tidligst åpne igjen i helgen.

Vurderingene av raset er nå ferdige, og den nedre delen av rasområdet anses som trygt. Dermed kan skredgruppen, letemannskap og hunder i gang med et overflatesøk i denne delen av raset, melder politiet like før klokken 22.00.

Bakkemannskapet stod i lang tid på vent mens en geolog foretok undersøkelser av området.

– Vi venter på å få en vurdering. Deretter vil vi avgjøre om vi skal inn å søke fra bakken. Dersom det ikke er noen indikasjoner på at folk kan være tatt av raset konsentrerer vi oss om et lite område hvor vi tenker det er størst sjanse for å kunne finne noe, før vi avslutter for kvelden, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Tor Helge Stavik.

Stort ras

De første meldingene om raset kom i 17.30-tiden. Både politi og letemannskap har vært ved rasstedet siden da i vente på å få gjøre søk i overflaten.

– Raset er omlag 100 meter bredt og et par meter dypt, sier Stavik.

– Det er ingenting som tyder på at folk er tatt med i raset, men vi har ennå ikke helt oversikt, ifølge Stavik.

Et Sea King-helikopter har søkt i området, og ikke funnet tegn på at noen skal være tatt av raset. Frivillig letemannskap med redningshunder er på stedet, men inntil videre er det ingen som kan gå inn i rasstedet.

– Sjansene for å overleve et slikt ras er lik null, sier Stavik.

Stengt-skilt

Det vil ta lang tid å rydde opp etter steinraset, og veien kan tidligst åpne førstkommende lørdag, melder Statens vegvesen.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund

Det er vanskelig å si noe sikkert om årsaken til raset foreløpig, men Stavik tror dårlig vær kan ha vært medvirkende.

– Vi har fått beskjed om at det har kommet mye nedbør, og da er det jo lett å tenke at dette i det minste er en medvirkende årsak, sier han.

Stengt i flere dager

Fylkesvei 45 er hovedveien mellom Ålgård og Sirdal. Veien er ventet å være stengt i flere dager grunnet den store rasmengden.

– Ifølge meldingene jeg har fått er det steiner på flere tonn i raset. Det betyr at vi antakelig må sprenge før vi kan få fjernet raset, sier seksjonssjef Eivind Stangeland i Statens Vegvesen til Aftenbladet.

Veien vil tidligst kunne åpnes førstkommende lørdag, melder Statens vegvesen.

Vegtrafikksentralen melder at det er mulig å kjøre om skredet via fylkesvei 42 og fylkesvei 468.

– Det virket som om hele fjellsiden raste

Harry Årrestad var blant de første som varslet om steinraset, kunne fortelle om dramatikken i tiden etter at raset gikk.

– Vi står på hver vår side av raset og stopper bilene. Det er mye trafikk her nå. Vi var fire biler som kom kjørende og så raset gå. Vi klarte å stoppe akkurat i tide. Det virket som om hele fjellsiden raste utover, forteller øyevitne Harry Årrestad.

Han forteller at det ennå er småsteiner og vann som raser nedover.

– Det er ikke trygt, og umlig å komme seg forbi her nå, sier Årrestad.

Steinras

Steinraset er rundt 100 meter bredt og sperrer veien i begge kjøreretninger.

Foto: Harry Årrestad

På Bryrkjedalstunet, som ligger langs fylkesvei 45, har de fått besøk av bilister som ikke kommer seg videre på grunn av raset.

– Vi har hatt noen innom, og forsøker å informere gjestene våre om raset som er gått og mulige veier rundt, sier Tone Byrkjedal ved Brykjedalstunet.

Strømstans i området

Raset har også ført til strømstans i området. Etter det Lyse har fått opplyst fra Vegvesenet er en strømlinje tatt av raset.

– Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta å få strømmen tilbake, men vi jobber med å få koblet opp slik at de på Gilja-siden av raset kan få strømmen tilbake. Folk på Hunnedal-siden vil nok bli rammet lengst av strømstansen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Ingvild Ween i Lyse.

Flere av husstandene har nå fått strømmen tilbake, melder Aftenbladet.

Saken oppdateres

Laster kart, vennligst vent...

Raset har gått ved Motland på fylkesvei 45.