Pengemangel forsinker geologisenter

Jøssingfjord vitensenter er taperen når Rogaland fylkeskommunes kulturseksjon prioriterer for de nærmeste åra. Senteret har søkt om 25 millioner kroner. Nå får de ingenting.

Jøssingfjorden

Det brenner et blått lys for Jøssingfjord vitensenter med vekt på geologi og bergverk, etter at fylket har lukket pengesekken.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Jeg håper og tror at det kan bli i 2014.

Det sa prosjektleder for Jøssingfjord vitensenter i Sokndal, Bess Grastveit, til NRK i august 2011.

Bess Grastveit

Bess Grastveit er prosjektleder for Jøssingfjord vitensenter.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Da var det nettopp avgjort at arkitektene Gustav Hutman og Erik Magnusson fra Sverige hadde vunnet arkitektkonkurransen om vitensenteret, i konkurranse med 135 arkitekter fra 18 land. Optimismen rundt vitensenteret var høy.

Ingen penger fra fylket

Men nå er ikke Jøssingfjord vitensenter i Sokndal med i fylkesrådmannens forslag til budsjett og økonomiplan fram til 2018. Det betyr nei til å gi 25 av de 75 millioner kronene som trengs for å bygge senteret.

Det forstår Bess Grastveit lite av.

– Vi synes at nå er det Dalane sin tur. Dessuten føler vi at Rogaland fylke trenger et museum med hovedvekt på geologi og bergverk, sier hun.

Planene er kommet langt, og Grastveit sier at finansgruppa nå må finne måter å få samla inn enda flere penger på det private markedet.

Haster for geoparken

Og det haster for flere av aktørene som har planlagt å delta. Magma geopark Dalane er en del av det globale geopark-nettverket UNESCO.

Pål Andreas Thjømøe

Pål Andreas Thjømøe er daglig leder i Magma geopark Dalane.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Daglig leder i Dalane geopark, Pål Andreas Thjømøe, har sett fram til å starte med utstillinger i Jøssingfjordsenteret.

– Det globale nettverket ga oss grønt kort i sommer, det vil si at vi har gjort det som skal gjøres så langt. Men vi mangler et informasjonssenter eller en utstilling. Nettverket har gitt oss fire år til å skaffe det, og hvis det trekker ut med Jøssingfjordsenteret, må vi se etter andre midlertidige muligheter. sier han.

Blant annet jobber geoparken med en utstilling på Jærmuseet.

– Men vi må også ha et eller helst to utstillingssteder i geoparken også, sier han.

For lite til for mange

John Gunnar Johnsen

John Gunnar Johnsen leder kulturseksjonen i Rogaland fylkeskommune.

Foto: Rogaland Fylkeskommune

Pengemangel hos Rogaland fylkeskommune kombinert med mange søkere til andre regionale prosjekter gjør at senteret i Sokndal ikke når opp nå, sier avdelingssjef i kultursektoren hos Rogaland fylkeskommune, John Gunnar Johnsen.

– Det er lite midler til mange spennende prosjekter. Jøssingfjordsenteret har fått rundt halvannen million så langt. De har søkt om over 20 millioner, og det er langt utover det som fylket normalt vil kunne gi til slike prosjekter, sier han.

Må tenke langsiktig

Bess Grastveit har bevart optimismen fra 2011, men nå velger hun å tenke litt mer langsiktig.

– Jeg ser jo at det er andre prosjekt i Norge som har brukt 15 år etter arkitektkonkurransen, og vi har jo bare brukt tre år foreløpig etter vår konkurranse, sier hun.