Hopp til innhold

Liker ikke navnet «Nord-Jæren kommune»

Stavanger kommune inviterte til stormøte for å få 16-åringene til å stemme.

Tiendeklassinger på kommunesammenslåingsdebatt

Tiendeklassinger på kommunesammenslåingsdebatt i Stavanger forum.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

På Jæren blåste nei-vinden kraftig da ungdommen møtte opp for å diskutere kommunen sin i slutten av april. I dag ble alle tiendeklassinger i Stavanger invitert til debatt for å finne ut hva de vil med kommunen sin i fremtida.

– Jeg har lært mye i dag. Før dette var jeg egentlig imot, men nå er jeg blitt litt usikker. jeg skal stemme, og regner med å finne det ut, sier Nora Johannessen.

– Jeg er usikker. Det alle sa fikk meg til å tenke. Kommunegrensene betyr jo ikke så mye i hverdagen, sier Karen Vassøy Nilsen.

– Jeg har lært mye om hva de ulike sidene mener. Egentlig bryr jeg meg ikke så mye, fordi kommunegrensene er ikke interessant. Jeg skal stemme, men tror det blir ja, Lukas Waran Gerbasi.

Stormøte om kommunesammenslåing

Aleksander Stokkebø, tidligere leder i ungdommens bystyre, fikk siste ordet og oppfordret ungdommen til å stemme.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Imponert over engasjementet

– Stemningen i salen var kjempegod. Jeg er imponert over engasjementet. Det var masse gode spørsmål og god respons, sier Jan Erik Søndeland (V).

Han stilte for å snakke varmt om storkommune og sammenslåing. På den andre siden sto Eirik Faret Sakariassen for å tale nei-folkets sak.

– Jeg er ikke prinsipielt imot kommunesammenslåing. Hvis avtalen er god kan jeg også være med på å slå sammen kommuner, sier Sakariassen.

– Dårlig navn og dårlig økonomi

Aller tydeligst var ungdommen på at navnet «Nord-Jæren kommune» ville de ikke ha.

– Det er et veldig dårlig navn. Det skjønner jo alle. Det er ikke det viktigste argumentet, men for oss som har en veldig sterk identitet for Stavanger blir Nord-Jæren et helt feil navn, sier Sakariassen.

– Dette handler om andre ting enn et administrativt navn. Hva som står på brevet fra ordføreren er ikke viktig, sier Søndeland.

– Det fremsto for meg som at det var stemning blant ungdommene for å gå imot den avtalen vi har nå. Jeg håper vi kan få til noe enda bedre, med en bedre økonomi og et bedre navn enn Nord-Jæren, sier Sakariassen.