Hopp til innhold

Hva står kulturhovedstaden for?

-Kulturhovedstaden må slutte å kakle om åpenhet og gjestfrihet, mener forfatter.

Stavanger2008
Foto: C. P. M. International

Kulturfolk etterlyser nå mer debatt om hva kulturhovedstaden Stavanger står for.

Jan Inge Reilstad, som leder et av kunstprosjektene, mener Stavanger2008 må ta større ansvar for tausheten som råder omkring prosjektet til 300 millioner kroner.

Forfatter Solveig Aareskjold mener de ansvarlige skremmer folk ved å mase om toleranse og gjestfrihet.

Trenger ingen moralpreken

 "Toleranse og ytringsfrihet - gjestfrihet og tilgjengelighet. ". Dette er noen av verdiene som kulturhovedstaden Stavanger står for. Under slagordet "Open Port", eller åpen havn, skal oljehovedstaden bli europeisk kulturhovedstad i 2008. Men befolkningen i Norges mest internasjonale by trenger ikke en moralpreken om gjestfrihet, mener forfatter Solveig Aareskjold.

- Å fortelle folk at de skal være gjestfrie, er det samme som å jage dem vekk. Etter mitt syn er det veldig mye sjarm i Rogaland som kanskje er stemt i litt forskjellige toner; Haugesund, Stavanger og Bryne er innenfor den samme lunheten. De som kommer på besøk her skal møte dette. Vi skal ikke ha en arrangør som springer i veien og ødelegger kommunikasjonen med forferdelig kakling om at nordmenn er slemme. La folk få møtes, sier Aareskjold.

Under litteratur- og ytringsfrihetsfestivalen Kapittel i Stavanger i fjor høst, kom den prisbelønte forfatteren Ben Okri en halv time for sent til en paneldebatt, for så å bruke taletid til å klage på den norske passkontrollen. Her er det noe å lære for kulturhovedstaden, mener Aareskjold.

- Glem den norske selvgodheten og jobb heller med den norske verdigheten, sier hun.

Konkurranse mellom prosjektene

Jan Inge Reilstad guider kunstnerne i prosjektet Nabolagshemmeligheter. Reilstad er en av de få kulturpersonene som har ytret seg kritisk om kulturhovedstaden. I en aviskronikk i Aftenbladet skrev han blant annet at det er for lite penger til prosjektene, for mye konkurranse dem i mellom, og for lite hjelp å få fra staben som er ansatt. Men noe offentlig svar fikk han ikke.

- Sånn sett er det kanskje litt overraskende at de ikke har svart offentlig på vår artikkel, for det er jo også en mulighet for Stavanger2008 til å si OK dere tar feil.  Jeg mener at Stavanger2008 har et stort ansvar for å sørge for at visjonen om å få til en virkelig debatt om vår individuelle og kolletktive identiet i dette nye samfunnet - og hvilken rolle kunsten og kulturen skal spille inn i dette.  De bør i mye større grad forstå at det er viktig, sier Reilstad. 

- Miller har blitt premissleverandør

Også Solveig Aareskjold vil ha mer debatt, og hun tror mangelen på sådan kan skyldes at sjefen for kulturhovedstaden er fra Skottland, og ikke snakker norsk.

 - Mary Miller som er en dyktig leder, har et problem med språk, og det har latt henne bli premissleverandør i for stor grad, mener Aareskjold.

Flere nyheter fra Rogaland