Hopp til innhold

Hundrevis kom for å sjekke ut bussene til Morten (20)

Tidligere Godalen-elev Morten Hansen Amdal vant konkurransen mot 109 andre om få lov til å lage designet som skulle prege tre nye elbusser. I dag fikk han se resultatet.

Ege Tengesdal og Morten Hansen Amdal

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal avduket bussene sammen med Morten Hansen Amdal.

Foto: Camilla Lunde/Greater Stavanger

– Det var mer folk en forventet, så det var ekstra kjekt.

Endelig, nesten ti måneder etter han vant designkonkurransen mot 109 andre videregående skoleelever, fikk Morten Hansen Amdal (20) se sitt vinner-design på tre nye elbusser. Bussene skulle vært levert i fjor sommer, men de ble forsinket. Lørdag var de imidlertid på plass og flere hundre tok turen til torget i Stavanger for å se fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, og Hansen Amdal, avduke de nye bussene.

– Det var herlig å endelig få se designet i rett skala. Litt uvirkelig å ha designet sitt på tre busser som skal kjøre att og fram døgnet rundt, sier 20-åringen.

Over 20.000 stemte

Ifølge Greater Stavanger vant Hansen Amdal konkurransen etter å ha fått over 20.000 stemmer i en avstemning hos Aftenbladet.

Bussdesignet til Morten

Bussdesignet som vant

Foto: Eilin Tvedt-Gundersen

20-åringen forteller at naturen var inspirasjonen hans.

– Jeg ble inspirert av personifiseringen av Moder Jord, og ville vise fram hvordan jeg ser henne for meg. Jeg mener det er viktig og ta vare på henne, slik som hun har tatt vare på oss i så mange år, sier han.

Klassen til Morten på Godalen videregående skole fikk 20.000 kroner som følge av Morten sin seier.

Første i Norge

– Vi er stolte over å være først i landet med batteribusser. Sammen med Kolumbus skal fylkeskommunen ta en ledende posisjon i Norge på dette området, for å sikre nullutslipp fra busser innen 2025, sier fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) i en melding.

Bussene blir avduket

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) og Morten Hansen Amdal (til høyre) er med på avdukingen av bussene.

Foto: Rogaland Fylkeskommune

Gjennom EU-prosjektet Triangulum har Rogaland fylkeskommune og Kolumbus økt batteribuss-parken fra to til fem busser. Norges første el-buss rullet ut på veien mellom Stavanger og Sandnes i april 2015.

– Hensikten med prøveprosjektet er å øke kunnskapen om batteribusser. Vi vil også se på hvordan vårt kollektivsystem kan tilpasse seg batteribussene og omvendt, sier Joachim Weisser som er prosjektkoordinator hos Rogaland fylkeskommune.

Mange ville se nye busser

Mange ville se de nye bussene.

Foto: Camilla Lunde/Greater Stavanger

De nye batteribussene er fra produsenten Ebusco (Nederland). Rekkevidden er på 350km – 400km om sommeren. Det er 60 km lenger enn de to batteribussene som er her fra før. Ladetiden er på fire timer og bussen bruker biodiesel til varmeapparatet.