NRK Meny
Normal

Hun kan bli ny fylkesordfører

Marianne Chesak brenner for at ungdom ikke blir en del av ledighetsstatistikken. Alt tyder på at hun blir ny fylkesordførerkandidat for Arbeiderpartiet, nå som Tom Tvedt er valgt til idrettspresident.

Marianne Chesak

Det er stor sjanse for at du vil se dette ansiktet flere ganger før valget i høst. Sannsynlig fylkesordførerkandidat i Rogaland, Marianne Chesak (Ap).

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det kiler i magen, sier Marianne Chesak (38).

Grunnen er følgende: Etter at Tvedt ble valgt til idrettspresident i helga, er det listetoer Chesak som sannsynligvis rykker opp som Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat til høsten.

Men hvem er hun? For mens Tom Tvedt har klippet snorer og vært Arbeiderpartiets ansikt utad i fylket, har fembarnsmoren Chesak jobbet i kulissene. Hun har verken sittet i fylkestinget eller i kommunestyret.

– Jeg er ikke et ubeskrevet blad, konstaterer Chesak likevel.

Klassisk Ap-er

Hun har et poeng. 38-åringen har vært nestleder i Stavanger Arbeiderparti i tre år. Og så har Chesak tung erfaring fra fagbevegelsen (se fakta). Det er altså ingen tvil om den ideologiske ballasten, og hun svarer partipolitisk korrekt «fellesskapet» når vi spør hva som er viktigst for Chesak.

– Er det å bli fylkesordfører drømmen?

– Ja, jeg har lenge hatt ambisjoner om å bli fulltidspolitiker – det er det jeg brenner for, og som gir meg energi og gnist.

– Hvilke saker brenner du mest for?

– Videregående skole. Dette er selve grunnsteinen i det å få løftet folk ut av ledighet. Vi hører hele tiden at Rogaland er så flinke på yrkesfag, men vi har et frafall på 50 prosent på yrkesfag, og en tredjedel på allmenn. Det er ikke godt nok! De som faller fra, har stor sjanse for å bli langtidsledige og fattige resten av livet, sier hun.

Vil ha slutt på skrytet

– Hva skal til for å endre dette?

– Først og fremst må vi innse at vi har en stor utfordring, i stedet for å snakke om hvor flinke vi er.

Chesak vil ha mer samarbeid med LO og arbeidsgiverne, og så vil hun at det offentlige stiller flere krav når prosjekter lyses ut på anbud.

– Fylkeskommunen bruker millioner på å kjøpe tjenester fra det private næringslivet, men vi stiller ikke krav i anbudene om at det for eksempel skal være lærlinger i det aktuelle prosjektet. På den måten er det kun pris som har noe å si for anbudet, og da tilrettelegger vi for useriøse bedrifter, sier Chesak.

Om det blir Chesak som skal utfordre sittende fylkesordfører Janne Johansen (H) om kjedet, vil partiet formelt avgjøre på lørdag.