Hopp til innhold

– Hummertyver stjeler fiskegleden

Hummerfiskere over hele landet irriterer seg over teiner som forsvinner på mystisk vis. – Det er totalt lavmål, sier en av dem.

Hummertyver

En stjålet hummerteine og en liten hummer var beholdning for Per Kåre Tjøsvoll. Det hindrer han ikke for å prøve lykken igjen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Problemet gjentar seg år etter år, og frustrasjonen blant hobbyfiskerne er stor. For mange er hummerfisket i oktober høstens store høydepunkt, men noen gjør alt de kan for å ødelegge opplevelsen for tusenvis av hobbyfiskere langs kysten.

– Fire av mine teiner var flyttet og tomme, da jeg skulle trekke de forrige helg, sier Tor Magne Veste fra Haugesund.

Han er en av mange som drar til Hervik i Tysvær for å fiske hummer. De siste ukene har hobbyfiskerne i området opplevd at teinene enten er borte vekk eller tømt.

– Jeg håper de får hummeren i halsen. Det er helt meningsløst. Hummerfisket er så spennende, men noen bare forsyner seg av godene, forklarer han.

Forsvinner overalt

På Facebook-gruppen «Hummerfiske», som har over 7000 medlemmer, er det mange langs hele kysten som uttrykker sin irritasjon over teiner som forsvinner på mystisk vis eller blir tømt.

Hummertyver

De speider etter teiner, Geir Johnny Haringstad og Per Kåre Tjøsvoll, noen finner dem, andre har hummertyvene stjålet.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Noen ganger står lukene åpne når vi trekker teinene. Andre ganger flyttes teinene over 50 meter fra der de ble satt. Det er lett å legge merke til, sier hobbyfisker Per Kåre Tjøsvoll fra Karmøy.

Sammen med Geir Johnny Haringstad drar han ofte ut i Hervikfjorden i Tysvær for å trekke hummerteiner.

– Nå er det ikke kun spennende om vi får hummer i teinene, men om teinene faktisk er der, sier Tjøsvoll.

Mister gleden

Da NRK fikk være med på hummerfiske med de to kameratene, var en av teinene deres forsvunnet. I de ni andre teinene var det kun en hummer. Den måtte kastes ut, ettersom den ikke oppfylte minstemålet.

– Den tar vi neste år, fleiper Tjøsvoll, før han blir mer seriøs:

– Det er totalt lavmål å stjele teiner. Det tar litt av gleden fra oss. Kan de ikke kjøpe teiner selv, så burde de holde seg unna.

Flere nyheter fra Rogaland