– Dette har jeg drømt om. Da jeg åpnet restauranten for 15 år siden drømte vi ikke om det. Da var ikke Michelin-guiden i Norge. Nå er vi jammen meg den første restauranten utenfor Oslo til å få tre Michelin-stjerner, sier kjøkkensjef Sven Erik Renaa etter å ha oppnådd full pott, og tre stjerner for restauranten sin.
Utdelingen av Michelin-stjerner til restauranter i Norden skjedde under en seremoni i Helsinki mandag kveld. Her er de nye stjernerestaurantene i Norge:
- Iris i Sunnhordland
- Bar Amour, Oslo
- Hermetikken, Stavanger
Her får de ansatte på Hermetikken beskjeden:
Hermetikken blir Stavangers fjerde restaurant som får Michelin-stjerne.
I tillegg ble Re-Naa i Stavanger og Kontrast i Oslo altså oppgradert til henholdsvis tre og to stjerner.
Ga fri tilgang til champagne-skapet
– Takk til laget mitt hjemme: Åpne hvilken champagne dere vil og feire dette. Uten dere ville det aldri vært tre stjerner, fortsatte Sven Erik Renaa under utdelingen.
Her er den oppdaterte listen over de 20 norske restaurantene som nå har Michelin-stjerner (restaurantene som fikk nye stjerner i kveld er oppført med halvfet skrift):
Mikael Svensson på Kontrast sto allerede på scenen for å motta en grønn stjerne for bærekraft da restauranten fikk stjerne nummer to.
– Vi må lære de nye som kommer inn i bransjen at alle har et ansvar for å jobbe i retning av det bærekraftige og økologiske, var hans hovedbudskap fra scenen.
– Mitt livs beste øyeblikk
På Hermetikken i Stavanger var gleden enorm da flere ansatte fulgte utdelingen live.
– Dette er kanskje det beste øyeblikket i livet mitt, sier Kasper Hegelstad Nordland, som er kokk på stedet.
– Det er helt utrolig hvor mye vi har fått til på kort tid. Det er en drøm som går i oppfyllelse, legger han til.
Knut-Espen Misje, daglig leder for Hermetikken i Stavanger, er glad for restaurantens første Michelin-stjerne.
Foto: Jonas Kroken Sævereide / NRKRestauranten som ligger litt i utkanten av Stavanger sentrum har bare eksistert i rundt ett år.
Servitør Sine Dyrnes Misje på Stavanger-restauranten skjelver når hun får nyheten.
– Jeg er så stolt over teamet vårt, og at vi har fått til dette sammen, sier hun.
Annika Madsen årets unge kjøkkensjef
Den danske kjøkkensjef Annika Madsen på Iris fikk – i tillegg til stjernestatus for restauranten sin – prisen som årets unge kjøkkensjef.
– Jeg er svært takknemlig og litt målløs, men håper jeg kan være en god rollemodell for andre kjøkkensjefer der ute, sa Madsen fra scenen.
Restauranten Iris, som ligger i museet Salmon Eye i Rosendal, fikk sin første Michelin-stjerne mandag kveld.
Foto: Olav Røli / NRKKjøkkensjef Carlos de Medeiros på Bar Amour tok over en cocktailbar og gjorde den om til en topprestaurant. Fra scenen trakk han fram den sterke tilknytningen mellom Norge og Portugal som en viktig suksessfaktor.
– Følg drømmene dine. Dersom noen sier du ikke kan gjøre det, så er du på riktig vei, sa han under utdelingen.
Næringsministeren gratulerte
– Norge er en matnasjon i stjerneklasse. Jeg håper dette vil bidra til at enda flere får øynene opp for Norge som en spennende matdestinasjon, og at det kan inspirere flere til å satse på restaurant- og matfag, skriver næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.
– Den sterke norske matkulturen representerer et viktig potensial for norsk reiseliv inn i fremtiden, legger hun til.
Også kjendiskokk Eivind Hellstrøm kaster seg på gratulasjonsbølgen.
– Dette er stort for kulinariske Norge. Det er megastort for alle restaurantene som har blitt tildelt stjerne. Det er gigantisk for Kontrast som fikk to, og det er utenomjordisk for Re-Naa med tre glitrende gullstjerner, sier han til NRK.
Eivind Hellstrøm kaller Re-Naa sine tre stjerner for utenomjordiske.
Foto: Kristoffer Apall / NRKFor de beste restaurantene er det mulig å få inntil tre stjerner etter følgende vurdering:
- Én stjerne: En veldig god restaurant i sin kategori.
- To stjerner: Utmerket matlaging som er verdt en omvei.
- Tre stjerner: Eksepsjonell matlaging som er verdt en spesiell reise.
Slik gikk det i fjor: Seks nye restauranter fikk stjerner.
Michelin-guiden regnes som den viktigste for kokker og matinteresserte. Vil du lære mer om dette, sveip deg gjennom boksen under: