Her har verdens største skip løftet en plattform

Verdens største fartøy, Pioneering Spirit, må til pers når en splitter ny boreplattform skal fraktes til Johan Sverdrup-feltet.

Sverdrup-boreplattformen løftes på plass

Overdelen av boreplattformen til Johan Sverdrup er trygt plassert på det som omtales som verdens største fartøy, Pioneering Spirit. Det gigantiske skipet skal frakte plattformen til Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Prosjektet er å flytte den helt nye boreplattformen fra Aibel-verftet i Haugesund til Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Fredag var den kommet til Bømlafjordtunnelen. Her stod det som omtales som verdens største fartøy, Pioneering Spirit, klar til å frakte plattformen til havs.

– Stor og viktig milepæl

Overdelen av boreplattformen til Johan Sverdrup ligger på det som omtales som verdens største fartøy.

– Det er fantastisk, for det første så markerer det en stor og viktig milepæl som viser at Sverup-prosjektet er på plan. Det andre er at det markerer en veldig djerv beslutning da vi valgte å gå for dette installasjonsfartøyet som er første installasjon og løft i sitt slag, sier Trond Bokn, prosjektleder i Johan Sverdrup-prosjektet.

Seks fotballbaner

– Dette er unikt for Equinor, å bruke dette fartøyet for første gang i verden på denne måten. Det er verdens største fartøy, dekksarealet er seks fotballbaner, skipet er 382 meter langt, tilsvarende seks Boeing-maskiner, og når det nå har Sverdrup-boreplattformen trygt i sin favn, er jo bare vakkert.

– Sverdrup slept fra Haugesund i går, hvordan har det gått?

– Operasjonen har gått veldig bra, i henhold til planen. Dette er operasjoner vi har planlagt i over fire år, vi var spot on på tidsplanen, været er fantastisk, det går veldig godt.

På plass lørdag

– Hva skjer videre nå?

– Når vekten av boreplattformen er overført til tungløftefartøyet, så vil vi ballastere fartøyet og det er klar til transport. Og så vil det ta noen timer å seile ut til Sverdrup-feltet, og så vil Sverdrup borepattfomren innstalleres på det allerede innstallerte stålunderstellet som står på feltet.

– Når er den innstallert?

– Planen er at den skal være ferdig innstallert i løpet av lørdag.

Flere nyheter fra Rogaland