NRK Meny
Normal

Oljeveteranene ble hedret og feiret på ONS

Oljemessen feirer 500 av dem som var med og startet det norske oljeeventyret.

OLJE SIKKERHET

Arbeidsliv om bord på Statfjordfeltet i Nordsjøen i 1979.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Det er oljeveteranenes tur til å innta hovedscenen på torsdag. Da skal veteranene, som i Stavanger blir kalt «An far og di», hedres og feires på oljemessa ONS.

– Dette var arbeiderne som med skitt på nevene bygde opp vår rikdom, sier Øystein Ellingsen som skal lede programmet sammen med Johan Mihle Laugaland.

De to starter feiringen på NRK 1 klokken 09.45, et kvarter før selve festprogrammet starter.

Gundersen og Sira Myhre

Flere oljerelaterte gjester dropper innom i løpet av det to timer lange programmet. «Oljeunge» Aslak Sira Myhre, skuespiller Mia Gundersen, som ble oppdaget gjennom sin rolle i NRK-serien Offshore på 90-tallet, og ONS-sjef og tidligere Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland, er blant gjestene.

Øystein Ellingsen og Johan Mihle Laugaland

Øystein Ellingsen og Johan Mihle Laugaland er programledere før og etter selve feiringen.

Foto: NRK

Det er likevel liten tvil om hvem Johan Mihle Laugaland gleder seg mest til å treffe.

– Det må nesten bli Nordal Torstensen, Norges første «roughneck». Det er jo et vanvittig eventyr de første oljearbeiderne fikk være med på, sier Laugaland.

Første gang på NRK1

Sendingen starter 09.45 og går fram til klokka 12 på NRK1, men kan også ses på NRKs nett-tv.

– Det er helt fantastisk at vi får lov å sende over to timer på NRK1, sier redaksjonssjef i NRK Rogaland, Otto Voldsund.

Utenom åpningen av kulturhovedstaden Stavanger i 2008, har NRK Rogaland aldri tidligere sendt sammenhengende så lenge på hovedkanalen.

– NRK1 skal være mer direkte og til stede der det skjer, det er noe av bakgrunnen for satsingen. Produksjonen er en litt oppgradert nettstrøm som blir tilpasset TV, slik sett er dette en svært effektiv produksjon som vi håper vi kan gjøre mer av, sier redaksjonssjefen.