Normal

Haugesund har ikke plass til fangene

Haugesund fengsel har kun 18 fengselsplasser. I Stavanger er det nærmere 300. Nå har de ansatte fått nok.

Haugesund fengsel

Haugesund fengsel er slitt og fullt til enhver tid. De ansatte vil ha et nytt fengsel.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Dette holder ikke. Fengselet hadde 18 plasser i 1914, da det ble bygget. Tallet er det samme i dag. Det sier seg selv at det er for lite i forhold til befolkningen, sier talsperson for nytt fengsel i Haugesund, Asbjørn Skogland (NFF).

Asbjørn Skogland

Asbjørn Skogland har i mange år kjempet for nytt fengsel i Haugesund.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Han mener det er på tide at politikerne slutter å prate, og heller handler. I dag hadde han både lokale og Stortingspolitikere på omvisning.

Sopp i fengselet

Det er sopp i veggene ved Haugesund fengsel.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Det er kjekt med besøk, men de bør vise handlekraft i denne saken. Ikke bare er fengselet for lite, men det står til forfall også, sier Skogland.

Trenger 100 nye plasser

Haugaland Vekst har innhentet tall som viser at politiet mellom 2008 og 2012 kjørte 80.000 kilometer med varetektsfanger som ikke fikk plass i Haugesund fengsel. Tidsbruken var nesten 2.700 timer i bil og fly.

– Det er viktig for oss å få våre folkevalgte til å forstå hvor prekær situasjonen er, sier administrerende direktør i Haugaland Vekst, Tormod Karlsen.

I 2013 var fengselet fullt til enhver tid. De som ikke fikk plass, ble sendt til blant annet Stavanger og Bergen, men også så langt nord som til Bodø.

Ingen løfter fra politikerne

Politikere i fengsel

Stortingspolitikere og lokale politikere på besøk for å se forholdene i fengselet.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Frp's Jan Arild Ellingsen er saksordfører for stortingsmeldingen om fengselsutvikling i Norge. Men kom ikke med noen løfter under dagens besøk.

– Da ville jeg muligens bli tatt for løftebrudd i etterkant, så jeg kan ikke love noe. Men vi skal ha en grundig gjennomgang av fengselssituasjonen i hele landet, og tenke muligheter, ikke begrensninger, sier Ellingsen.

Stortingsmeldingen skal til behandling i justiskomiteen 28. april.