Han samler på street art

Tor Ståle Moen er så lidenskapelig opptatt av gatekunst at han i fjor var mannen som sørget for at Utsira fikk street art, og nå skaffer han ny gatekunst til Stavanger.

Tor Ståle Moen

Tor Ståle Moen er mannen som elsker gatekunst, og bidrar til at Stavangers vegger prydes med gatekunst.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Med nærmere 2000 bilder av streetart på Instagram, er det ikke rart at Tor Ståle Moen, også kjent som «toris64», har over 20.000 tilhengere. I dag er han en ekte stree tart-entusiast, men det hele begynte faktisk med en tilfeldighet.

– Det er vel et par år siden jeg fikk interesse for streetart. Vi var på tur i London, og der er det mye gatekunst i de østlige områdene. Så da ble jeg interessert, og så har interessen bare ballet på seg etter det, forklarer Moen.

Nå har dette blitt en kjær hobby for mannen, som faktisk har kontorjobb i olja – noe uventet med tanke på stereotypen man kanskje ser for seg bak en slik instagramkonto, men gatekunsten lokker frem mange ulike interessegrupper, ifølge ham selv.

Dukker opp der du minst venter det

– Hva er det du liker så godt med gatekunst?

– Jeg liker dynamikken med gatekunst, at kunsten treffer deg i stedet for at du må gå inn på et galleri. Noe det er en høyere terskel for. I tillegg liker jeg at det kan dukke opp der du minst venter det. Du kan gå forbi den flere ganger uten å legge merke til den, sier han.

– Når du da endelig ser den blir du glad, og det får folk til å smile, legger han til.

Han setter stor pris på at Nuart i mange år har samlet verdens beste gatekunstnere til Stavanger, og han har gitt kunstnerne kallenavnet kunstens rockestjerner.

– Det er kunstens rockestjerner som har malt veggene i Stavanger, sier han.

På grunn Nuart og ved hjelp av sosiale medier blir Stavanger lagt merke til, og det har gjort at Moen har fått besøk fra flere steder i verden.

Henter gatekunstnere til Stavanger

Men nå er det ikke bare Nuart som bidrar til å pryde Stavangers vegger. Moens interesse har gjort at han selv bringer artister og huseiere sammen i Stavanger.

– Jeg har fått et nettverk og blitt kjent med mange gatekunstnere, og gatekunstnerne har lyst til å komme til Stavanger, samtidig som jeg får henvendelser fra folk med vegger. Da er det enkelt å koble dem sammen, sier han.

I fjor fikk han også flere anerkjente gatekunstnere til å komme for å pryde husveggene på Utsira.

– Jeg hadde en ide om å få lage en liten festival i et område som ikke er så urbant, for urban gatekunst er veldig vanlig. Så var det samboeren min som kjente ei på Utsira, så da var ballen i gang, sier Moen.