Grillet tunfisk med mangosalsa
Grill tunfisken på sterk varme, noen få minutter på hver side. Hver forsiktig, den skal være rosa, men varm inni!
Mangosalsa
2 stk fersk mango
1 stk løk
½ potte estragon
olivenolje og hvitvinseddik
Skrell og fin hakk mangoen og løken, bland den med god olivenolje og hvitvinseddik.
Smak til med salt og pepper.
Mango og chili mojo
2 stk mango, skrelt og grovkuttet
1 dl hvitvin, tørr
2 ss appelsinsaft
½ stk grønn chili, medium, fin kuttet
Gi mangoen og chillien et lett oppkok.
Kjør det så sammen med hvitvin og juice til mos i en kjøkkenkutter.
Sweet chili sauce
4 fedd hvitløk, middels
stk rød chili uten sten
50 gr ingefær, skrelt og grovkuttet
25 gr galangal, skrelt og grovkuttet
8 limeblader, fjern stilken
3 stk sitrongress, kutt av litt toppen og fjern de to ytterste lagene, finkuttes
25 gr koriander, frisk
2 dl sukker 4 ss vann
1 dl riseddik
½ dl fish sauce
½ dl tamari
Ta de sju første ingrediensene og kjør til mos i kjøkkenkutter.
Ha sukker og vann i en panne og lag karamell, sett pannen til side.
Ha i kryddermosen og sett den tilbake på platen.
Ha eddik, fish sauce og tamari til slutt og la det koke i ca.1 minutt.
Avkjøl.
Tomat og vaniljemarmelade
1 kg plommetomater, kuttes i fire biter
2 sitroner, kuttet i terninger
1 appelsin, kuttet i terninger
1 sp kummin
1/2 kg sukker
2 vaniljestenger, splittes på langs
2 chili, renset og hakket
Bland alt i en kjele og kok i ca. 15 minutter.
Avkjøl.
Jordbær med balsamico
En røffere jordbærdessert. Det beste er å bruke en skikkelig gammel balsamico, de er søtere og har lavere eddikprosent. Har du en enkel balsamico, kan du bare smake den til med sukker. De gamle er så søte at det holder. Server med eller uten krem.
600 gr jordbær
3 ss balsamico
2,5 dl crème fraîche
2 ss sukker
50 g frisk ingefær skrelt og revet
Del jordbærene i skiver og fordel på tallerknene.
Hell noen dråper balsamico over bærene.
Server en skål med pisket crème fraîche tilsmakt med tynne stimler av ingefær.
Alle oppskriftene er fra Stig Juelsen