Grill med Juelsen i juli

Grillet tunfisk med mangosalsa og tre gode sauser. Jordbær til dessert. Kan vi ha det bedre?

Grillet tunfisk
Foto: Stig Juelsen

 

Grill
Foto: Stig Juelsen

Grillet tunfisk med mangosalsa

Grill tunfisken på sterk varme, noen få minutter på hver side. Hver forsiktig, den skal være rosa, men varm inni!

 Mangosalsa

2 stk fersk mango
1 stk løk
½ potte estragon
olivenolje og hvitvinseddik

Skrell og fin hakk mangoen og løken, bland den med god olivenolje og hvitvinseddik.
Smak til med salt og pepper.   

 Mango og chili mojo 

2 stk mango, skrelt og grovkuttet
1 dl hvitvin, tørr
2 ss appelsinsaft
½ stk grønn chili, medium, fin kuttet

Gi mangoen og chillien et lett oppkok.
Kjør det så sammen med hvitvin og juice til mos i en kjøkkenkutter. 

 

 Sweet chili sauce 

4 fedd hvitløk, middels
stk rød chili uten sten
50 gr ingefær, skrelt og grovkuttet
25 gr galangal, skrelt og grovkuttet
8 limeblader, fjern stilken
3 stk sitrongress, kutt av litt toppen og fjern de to ytterste lagene, finkuttes
25 gr koriander, frisk 

2 dl sukker 4 ss vann

1 dl riseddik
½ dl fish sauce
½ dl tamari

Ta de sju første ingrediensene og kjør til mos i kjøkkenkutter.
Ha sukker og vann i en panne og lag karamell, sett pannen til side.
Ha i kryddermosen og sett den tilbake på platen.
Ha eddik, fish sauce og tamari til slutt og la det koke i ca.1 minutt.
Avkjøl.

 

Tre sauser
Foto: Stig Juelsen

Tomat og vaniljemarmelade

1 kg plommetomater, kuttes i fire biter
2 sitroner, kuttet i terninger
1 appelsin, kuttet i terninger
1 sp kummin
1/2 kg sukker
2 vaniljestenger, splittes på langs
2 chili, renset og hakket

Bland alt i en kjele og kok i ca. 15 minutter.
Avkjøl.

 Jordbær med balsamico  

En røffere jordbærdessert. Det beste er å bruke en skikkelig gammel balsamico, de er søtere og har lavere eddikprosent. Har du en enkel balsamico, kan du bare smake den til med sukker. De gamle er så søte at det holder. Server med eller uten krem.

 

Jordbær i balsamico
Foto: Stig Juelsen

600 gr jordbær
3 ss balsamico

2,5 dl crème fraîche
2 ss sukker
50 g frisk ingefær skrelt og revet

Del jordbærene i skiver og fordel på tallerknene.
Hell noen dråper balsamico over bærene.

Server en skål med pisket crème fraîche tilsmakt med tynne stimler av ingefær.

Alle oppskriftene er fra Stig Juelsen