Hopp til innhold

Googles vindpark er Norges største

Onsdag åpnet Tellenes vindpark i Sokndal i Rogaland. Vindparken er Norges største av sitt slag, men har kun én kunde: Teknologigiganten Google.

Onsdag åpnet Norges største vindpark

VIDEO: Vindparken i Sokndal skal produsere like mye kraft som det gjennomsnittlige årsforbruk til 27.500 eneboliger, men Google har kjøpt alt de første tolv driftsårene.

CO₂ i atmosfæren
418,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

50 vindmøller, 150 meter høye, i Sør-Rogaland står klar for å produsere strøm tilsvarende energiforbruket til 27.500 eneboliger årlig. Det skjer tolv år etter at de første samtalene om vindproduksjon ble holdt.

Åpning av Tellenes vindpark ved Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen

Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen sto for den offisielle, om enn noe tåkete, åpninga.

Foto: Kjersti hETLAND / NRK

Onsdagens åpning skjedde i en tåkegrøt, men det ødela ikke gleden for utbyggeren.

– Det har vært en veldig lang og kronglete vei frem til mål. Heldigvis har vi hatt eiere som har evnet å tenke langsiktig. Det har betalt seg nå, forteller Olav Rommetveit, daglig leder i utbyggingsselskapet Zephyr.

Kraft til 27.500 eneboliger – men kun én kunde

Han forteller om en intens jobb med å få vindparken ferdig til åpningen. Å bygge veier i terrenget har vært krevende, og vindmøllenes vinger måtte transporteres gjennom gågata i Egersund.

– Men nå står vi her, og det er vi selvfølgelig ekstremt fornøyde med, sier Rommetveit.

Tellenes vindpark i Sokndal

Noen av de 50 150 meter høye vindturbinene som nå står i Sokndal. Vindparken ble åpnet onsdag, men bildet er tatt en dag det ikke var tåke.

Foto: Zephyr

Vindmøllene her kan produsere kraft tilsvarende forbruket i 27.500 eneboliger.

Tellenes Vindpark har, til å være Norges største vindpark, unormalt få kunder. På kundelisten står kun ett navn, men det er derimot stort og velkjent.

Største Google-avtale i Europa

Teknologigiganten Google har kjøpt strømproduksjon for de første tolv driftsårene. Selskapet har forpliktet seg til å bruke ren, fornybar strøm fra Rogaland til sine datasentre i Europa fremover.

– Vi har forpliktet oss til å forsyne 100 prosent av våre operasjoner med fornybare energikilder. Denne avtalen, Googles første vindkraftavtale i Norge og den største til dags dato i Europa, er et viktig steg mot denne forpliktelsen, sier Marc Oman, leder for den europeiske energidelen i Google Global Infrastructure.

– Denne transaksjonen viser at globale aktører som Google synes norske vindparker er attraktive og at norsk vindkraft er en del av den internasjonale innsatsen for å redusere karbonavtrykket, legger Rommetveit i Zephyr til.