50 vindmøller, 150 meter høye, i Sør-Rogaland står klar for å produsere strøm tilsvarende energiforbruket til 27.500 eneboliger årlig. Det skjer tolv år etter at de første samtalene om vindproduksjon ble holdt.
Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen sto for den offisielle, om enn noe tåkete, åpninga.
Foto: Kjersti hETLAND / NRKOnsdagens åpning skjedde i en tåkegrøt, men det ødela ikke gleden for utbyggeren.
– Det har vært en veldig lang og kronglete vei frem til mål. Heldigvis har vi hatt eiere som har evnet å tenke langsiktig. Det har betalt seg nå, forteller Olav Rommetveit, daglig leder i utbyggingsselskapet Zephyr.
Kraft til 27.500 eneboliger – men kun én kunde
Han forteller om en intens jobb med å få vindparken ferdig til åpningen. Å bygge veier i terrenget har vært krevende, og vindmøllenes vinger måtte transporteres gjennom gågata i Egersund.
– Men nå står vi her, og det er vi selvfølgelig ekstremt fornøyde med, sier Rommetveit.
Noen av de 50 150 meter høye vindturbinene som nå står i Sokndal. Vindparken ble åpnet onsdag, men bildet er tatt en dag det ikke var tåke.
Foto: ZephyrVindmøllene her kan produsere kraft tilsvarende forbruket i 27.500 eneboliger.
Tellenes Vindpark har, til å være Norges største vindpark, unormalt få kunder. På kundelisten står kun ett navn, men det er derimot stort og velkjent.
Største Google-avtale i Europa
Teknologigiganten Google har kjøpt strømproduksjon for de første tolv driftsårene. Selskapet har forpliktet seg til å bruke ren, fornybar strøm fra Rogaland til sine datasentre i Europa fremover.
– Vi har forpliktet oss til å forsyne 100 prosent av våre operasjoner med fornybare energikilder. Denne avtalen, Googles første vindkraftavtale i Norge og den største til dags dato i Europa, er et viktig steg mot denne forpliktelsen, sier Marc Oman, leder for den europeiske energidelen i Google Global Infrastructure.
– Denne transaksjonen viser at globale aktører som Google synes norske vindparker er attraktive og at norsk vindkraft er en del av den internasjonale innsatsen for å redusere karbonavtrykket, legger Rommetveit i Zephyr til.