Amerikansk mat har blitt en del av den norske hverdagen, sier Craig Whitson. Men amerikansk mat er mer enn burgere, brownies og Coca Cola. En god del av det som kalles amerikansk mat, har sine røtter i land som Japan, Tyskland, Polen, Italia og Frankrike. Pizza er nesten like mye amerikansk som den er italiensk, og selv om Chili con Carne er basert på meksikanske ingredienser, er selve retten erke-amerikansk.
Folk i USA har vært flinke til å beholde de gamle mattradisjonene, men også til å skape sine egne, sier Whitson.
Høst er epletid
og derfor får du her oppskrift på "Mom's Apple Pie" fra den nye boka som er gitt ut på Gyldendal Fakta forlag.
- Eplepai er en rett som krever en viss utvikling. Det er ikke bare å ta oppskriften, lage den og så er alt greit. Nei, man må jobbe med eplepai, sier Craig. Man må bomme litt, forske litt og i det hele tatt bruke tid på den. Denne oppskriften har gått igjennom mange faser, og er nå på et punkt der den virkelig sitter. Men, ikke la denne oppskriften bli den endelige for deg. Test den, juster den til din smak.
Mom's Apple Pie
Mengde: 8-12 personer
Forberedelse: 30 minutter med fedig paideig
Steketid: Ca. 60 minutter
Bunn:
Denne oppskriften er nok til en dobbel eller to enkle bunner.
4,5 dl hvetemel
1 ts salt
1,5 dl kald shortening, kan erstattes med kaldt usaltet smør
4-5 ss iskaldt vann
Bland sammen mel og salt
Bland i shortening eller smør med fingrene. Jobb raskt slik at fettet ikke blir for varmt. Bland sammen til deigen likner grovt maismel (deigen vil kjennes litt fettete ut, ikke helt "tørr").
Hell vann, 1 ss om gangen, over deigen og bland lett sammen
Lag deigen til to baller (én litt større enn den andre) og legg dem i kjøleskapet i en halv time før de kjevles ut.
Fyll:
2 kg gode epler, skrelte, uten kjernehus og skåret i biter av ulik størrelse og form (dette for at du skal få en spennende konsistens på fyllet)
ca. 2,5 dl brunt sukker (etter hvor søte eplene er)
1 ss presset sitronsaft (ikke nødvendig hvis eplene er syrlige)
3 ts malt kanel
1/2 ts malt ingefær
1,5 dl kremfløte
litt melk til pensling
Forvarm ovnen til 220 grader
* Bland sammen epler, brunt sukker, sitronsaft, kanel, ingefær og fløte i en bolle.
* Ta paideigen ut av kjøleskapet.
* Kjevle ut deigballene til to sirkler som er 5 cm større enn paiformen.
* Brett den største deigen i to, og igjen i to og legg i formen.
* Brett ut deigen. Den skal henge 1-2 cm over kanten.
* Ha fyllet i formen og ha noen småbiter smør oppå.
* Legg den andre delen av deigen oppå paien og klem de to deigkantene sammen.
* Skjær 4-5 snitt i deiglokket og pensle med melk.
* Stek paien i ovnen i 20 minutter. Reduser varmen til 175 grader og stek videre i ca. 40 minutter.
Serveres varm eller romtemperert, og det er klart at vaniljeis eller pisket krem med et lite dryss kanel på vil gå bra.