Hopp til innhold

Ungdom gir blaffen i rakettforbud

– Forbudet mot raketter er teit, mener ungdommen i Randaberg. De bryr seg lite om politiets løfter om skyhøye bøter til dem som fyrer opp raketter før nyttår.

Ungdom og rakettbruk

Martin Procter fra Randaberg har ikke tenkt å bry seg om rakettforbudet.

Foto: Tor Andre Johannessen/Johan Mihle Laugaland

– Det smeller snart, lover Martin Procter.

Strenge fyrverkeriregler gjør at det er merkelig stille i Randaberg sentrum to dager før nyttår, men på Menighetshuset lover ungdommene å fyre opp etter gammel tradisjon når salget starter fredag.

– Vi begynner som regel dagen før nyttår, forteller Procter.

– Vi skal kose oss

Ungdommer i Randaberg har i flere år vært ivrige rakettoppskytere, og har griset til sentrum og skremt sambygdinger hele romjulen.

Kommunen sier det ikke er greit å fyre av før klokken 18.00 nyttårsaften, og klokken 02.00 skal siste rakett være skutt opp.

Randaberg har en egen forbudssone mot raketter i sentrum, men disse reglene har ungdommene ingen planer om å rette seg etter.

– Vi skal ha fyrverkeri i Randaberg, og starter hvert år med å få folk fra andre kommuner bort hit. Jeg synes forbudet er teit, og vi skal kose oss med raketter, sier Kjetil Torkelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fyrverkeri på Randaberg

Randaberg sentrum var tilgriset av fyrverkeri i romjulen i fjor.

Foto: Picasa 3.0

Skyter etter folk

Ordfører i Randaberg, Bjørn Kahrs (H) synes lite om ungdommenes favoritthobby.

– Det har blitt skutt etter folk og biler her i sentrum. Jeg har selv fått en rakett under bilen, og det var ingen kjekk opplevelse, sier han.

Bjørn Kahrs

Ordfører i Randaberg, Bjørn Kahrs (H) synes lite om ungdommenes favoritt-hobby.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Politiet lover bøter i tusenkronersklassen ved bruk av ulovlig fyrverkeri, og politiinspektør Leif Ole Topnes i Rogaland politidistrikt mener Randaberg-ungdommen må vokse opp.

– Jeg oppfordrer dem til å vise ansvarlighet. Dette er nok sagt med ungdommelig letthet, for det er alvorlig å skyte opp raketter uten tillatelse. Får de en straffereaksjon på dette, kommer det på rullebladet og kan skape problemer for dem senere i livet, sier Topnes.

Han håper folk vil kose seg med det kommunale fyrverkeriet i Randaberg.

– Kommunens fyrverkeri er mye flottere enn den typen raketter folk har lov til å sende opp selv. Jeg vil ikke si noe spesielt om Randaberg, men jeg håper folk bruker vett mens de koser seg på nyttårsaften, sier Topnes.

– Smalt fra nyttår til mai

Martin Procter

På Menighetshuset lover Martin Procter å fyre opp etter gammel tradisjon når salget starter fredag.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det er sikkert kos for dem, men dette skjer i et sentrum hvor det bor mennesker som ikke får sove og må flytte bort. Jeg synes vi bør ha mer respekt for dem i romjulen, og jeg håper ungdommen tar det innover seg, sier Tom Tvedt, tidligere ordfører i Randaberg.

Han har kjempet mot fyrverkeri i ti år, men har ikke vunnet kampen ennå, mener ungdommene i bygda.

– Randaberg skal beholde varemerket sitt, lover Torkelsen.

Han lar seg ikke skremme av politiet, selv om fyrverkeriet kan bli en dyr affære.

– Vi kjøpte masse raketter i fjor, og smalt hver lørdag frem til mai. Til slutt ble vi tatt av politiet, forteller Procter.

– Politiet gir seg ikke nå, men fyrverkeri skaper stemning i Randaberg sentrum, og er årets høydepunkt, fortsetter han.

– Det er flott ungdom, men sprellene deres er ikke helt lovlige. Politiet skal sende uniformerte og uniformerte biler, så de kan få seg en ubehagelig overraskelse, sier ordfører Kahrs.