Hopp til innhold

GHB-brukerne utskrevet

Alle de fem ungdommmene som ble bragt inn til medisinsk avdeling ved Stavanger Universitetssjukehus for bruk av GHB er nå utskrevet.   

GHB på Cola-flaske
Foto: NRK

Det var natt til lørdag at politiet i Sandnes måtte ta hånd om ungdommer som hadde ruset seg på stoffet GHB.

Siktet for uaktsomt drap

Det er ikke bare i Sandnes at det er GHB er  i omløp. En 18 år gammel gutt døde lørdag ettermiddag på sykehuset i Elverum, bekrefter Cathrine Fossen, politiadvokat ved Hedmark politidistrikt til VG Nett. Hun forteller at han som var ansvarlig for å lage dopet, nå er siktet for uaktsomt drap.

Info om GHB:

GHB er et syntetisk stoff som er særlig farlig, fordi effekten er kraftig og det er meget vanskelig å beregne dosen.

Ingen motgift

Tar man en overdose GHB, finnes ingen motgift  GHB ble framstilt som et bedøvelsesmiddel i 50-årene.

GHB blir i dag illegalt framstilt og omsatt som tabletter, hvitt pulver eller på små flasker, mest det siste. Små doser GHB gir en oppkvikkende rus: En føler seg våken og kunstig pigg og opplagt. Større mengder kan gi en bedøvende, sløvende effekt og gi sansebedrag.

Hissig og aggresiv under rus

Virkningen kommer etter 5-20 minutter og kan vare i halvannen til tre timer. Mange blir hissige og aggressive under rus. Selv små doser kan føre til svimmelhet, snøvling, hodepine, kramper og lavere blodtrykk.

Luftveien kan blokkeres

Ved overdose kan brukeren svime av og havne i koma mens hjertet svekkes eller luftveien blokkeres. GHB er spesielt farlig når det brukes sammen med alkohol. Risikoen for overdose er stor og noen sikker dose finnes ikke. Langtidsbruk av GHB kan føre til psykiske problemer og depresjoner.  (kilde: Wikipedia)