– Når du skal drive effektivt, har du ikke tid til å slå den minste flekken med gras, sier Øyvind Voilås.
Han er kjøtt- og melkebonde på Nodland i Eigersund, og liker ikke at regjeringa legger opp til at det skal være så mye billigere å produsere kjøtt på dyr som spiser soyabasert kraftfôr sammenligna med dyr som får gras.
Det blir nærmest umulig å gi dyra eget gras, sier han.
– Sunnere kjøtt på beite
Ny forskning viser at kalver på beite får sunnere kjøtt enn kalver som er fôra opp på vanlig kraftfôr. Det sier leder i Eigersund Bonde og småbrukarlag, Svein Narve Veshovda.
– Kalvene som gikk på kraftfor, hadde lavt innhold av omega 3. Omega 6-nivået var skyhøyt. Dette er helseskadelig, og et direkte resultat av soya i kosten, mener Veshovda.
– Det er blitt litt slik at det bare er det du kan telle og veie og regne som har verdi, sier landbruksprofessor Dag Jørund Lønning ved UiS.
Han er også bekymra for framtiden for norske småskala-bønder.
– Vi har hatt et par jordbruksoppgjør som i ganske stor skala overfører verdier fra små og mellomstore til store bønder. Det er all mulig grunn til å rope et varsku, og løfte fram småskalalandbruket igjen, sier han.
– Vomfyll eller kvalitetsmat?
Landbruksdirektør hos fylkesmannen i Rogaland, Geir Skadberg, mener bøndene langt på vei kan velge helt sjøl hva slags kjøtt han vil sende fra seg.
– Bonden som bedriftsleder må velge sin måte å gjøre det på. En del finner nok ut at å i større grad basere seg på kraftfôr, faktisk er bedre butikk enn grovfor, sier han.
Det må en ny landbrukspolitikk til for å skape sunnere holdninger til folks oppfatning av hva norsk mat skal være, sier Veshovda i Bonde- og småbrukarlaget.
– Men først og fremst må folk bestemme seg. Vil vi ha vomfyll eller kvalitetsmat? Men som med alt annet som har kvalitet – det har en høyere kostnad, sier han.